Aktuális

Tűz ütött ki a pilótafülkében, azonnal visszafordították a bajba jutott gépet

Idén is csatlakozott a Jónak lenni jó!-hoz Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

Megint több mint ezren hívták egyetlen nap alatt a Jónak lenni jó! adományvonalát. Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan idén is a kampány mellé állt, ezúttal egykori űrhajójának makettjét ajánlotta fel. A közmédia jótékonysági műsora idén a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ javára gyűjt, az adományok összege megközelítette a 22 millió forintot.

Nehezen találta a szavakat Farkas Bertalan 43 éve a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Képviseletével Magyarország az összes nemzet közül hetedikként jutott a világűrbe. Az első magyar űrhajós hat napig dolgozott az űrállomáson, ezzel pedig évtizedekre meghatározta az űrkutatás fejlődését.

Kapcsolódó tartalom

Farkas Bertalan tavaly űrhajója indítókulcsának eredeti mását ajánlotta fel a közmédia Jónak lenni jó! programjába,

idén pedig az őt 1980-ban a világűrbe repítő Szojuz–36 makettjével támogatja az akciót.

A korábbi vadászpilóta azt mondta, előszeretettel adja át tapasztalatait a fiataloknak, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Farkas Bertalan hangsúlyozta, hogy „nem űrhajósokat akar szinte évről évre kitermelni, hanem olyan embereket, akik nyitottak az űrkutatás iránt. Világűr nélkül ma már nem tudunk létezni.”

Csaknem 1020 telefonhívás és

több mint 590 ezer forint pénzadomány érkezett az elmúlt egy nap alatt az akció részére, a felajánlások összege így megközelíti a 22 millió forintot.

Kapcsolódó tartalom

Idén a közmédia a Semmelweis Fejlődéstámogató Központnak gyűjt. Azok, akik segíteni szeretnék koraszülött gyermekek fejlesztését, a 13-600-as telefonszám 04-es mellékének hívásával tehetik meg. Minden hívás vagy sms 500 forintos támogatást jelent.

A tárgyi felajánlásokat továbbra is a jonaklennijo@mtva.hu e-mail-címre várják.

A kampány részleteiről pedig a mediaklikk.hu/jonaklennijo weboldalon lehet tájékozódni.

Kiemelt kép: Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, kutatóűrhajós (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még