Aktuális

Baleset miatt pótlóbusz jár egy szakaszon négy villamos vonalán

Elítélték a két vadászt, akik lelőttek egy barátkeselyűt Szabolcsban

A Kisvárdai Járásbíróság elítélte azt a két vadászt, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy barátkeselyűt és befogott három másik védett ragadozómadarat egy szabolcsi településen – közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője szerdán.

Bartha Andrea közleményében azt írta, hogy 2021 áprilisában az elsőrendű vádlott vendégvadászként, míg a másodrendű vádlott hivatásosként folytatott vadászatot egy szabolcsi településen. Aznap este az elsőrendű vádlott a település külterületén észrevett egy fokozottan védett barátkeselyűt, melyet társa – a másodrendű vádlott beleegyezésével – lelőtt.

A tájékoztatás szerint a lövéstől a madár a helyszínen elpusztult, és amint a vádlottak észrevették, hogy az állaton jeladó van, azt a Tisza partján elrejtették, a tetemet pedig megsemmisítették.

Ezen felül a másodrendű vádlott 2021 júliusa és novembere között csapdákkal további három védett ragadozómadarat fogott be,

melyeket elpusztított. A tetemeket kazánban elégette vagy különböző útszakaszok mellett hagyta, mintha az állatok gázolás miatt pusztultak volna el – írta a sajtószóvivő.

Kapcsolódó tartalom

A bíróság az elsőrendű vádlottat természetkárosítás bűntette miatt két év próbaidőre felfüggesztett nyolc hónap, míg a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett természetkárosítás, valamint állatkínzás bűntette miatt halmazati büntetésül három év próbaidőre felfüggesztett egy év hat hónap, börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte – olvasható a közleményben.

Emellett a másodrendű, hivatásos vadász vádlottat a Kisvárdai Járásbíróság öt évre eltiltotta a vadászati tevékenység gyakorlásától. Az ítélet az elsőrendű vádlottra nem jogerős.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Police.hu)

Ajánljuk még