Rendkívüli

Bajnokok Ligája-döntőt rendezne Magyarország

A versenyhatóságok Európa-szerte részt vesznek az infláció elleni küzdelemben

A hirtelen árrobbanás időszakában Európa-szerte hadrendbe állították a versenyhatóságokat az infláció elleni küzdelemben, amely új dimenzióval bővítette a feladatokat – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke kedden a VI. Magyar Versenyjogi Fórumon, Budapesten.

A Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Versenyjogi Egyesület és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutatóközpontja rendezvényén a versenyjogi szakma magyar és nemzetközi képviselői vitatták meg az aktuális kérdéseket.

Rigó Csaba Balázs elmondta,

az utóbbi időben a versenyhatóságoknak aktív szerepet kellett vállalniuk a gazdasági kihívások megoldásában, a versenyjognak pedig új fejleményekkel kellett szembenéznie, köztük azzal, hogy hatályba lépett a Digital Markets Act (DMA) európai szabályozás.

A GVH elnöke kiemelte, Magyarországon számos szakember dolgozik azért, hogy érvényesüljön a tisztességes piaci verseny, a fogyasztók védelme. Ebben meghatározó szerepük van a bíráknak, kormánytisztviselőknek, hatósági szakembereknek, ügyvédeknek, egyesületi tagoknak, szakmai szövetségeknek.

Kapcsolódó tartalom

Rigó Csaba Balázs a rendezvényre utalva elmondta, hogy a szakmai közösségnek szüksége van egy olyan fórumra, ahol lehetőség van a párbeszédre, az építőjellegű szakmai vitára. A felgyorsult világ, a politikai és társadalmi krízisek a versenyhatóságokat is új, korábban nem tapasztalt kihívások elé állítják. A hatékony válaszok adásához pedig szükség van a kölcsönös tudásmegosztásra, tapasztalatcserére, mondta.

A GVH elnöke az együttműködések egyik jó példájaként felidézte a montenegrói versenyhatósággal hétfőn aláírt megállapodásukat.

Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke a fórumon elmondta, hogy az idén 30 éves egyesület célja a versenykultúra fejlesztése, a versenyjog népszerűsítése, a tisztességes verseny feltétleinek előmozdítása.

Olivier Guersent, az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatója fontosnak nevezte a versenyhatóságok közötti információcserét. Megjegyezte, hogy Európában a világon egyedülálló módon rendkívül aktív közösséget alkotnak a nemzeti versenyhatóságok.

A főigazgató felhívta a figyelmet rá, hogy a digitalizáció egyre nagyobb teret kap a versenyfelügyeletben. Arra bíztatta a szakmai közösséget, hogy éljenek a digitalizációs eszköz adta lehetőségekkel, még akkor is, ha beszerzésük jelentős kiadással jár.

Ajánljuk még