Aktuális

Az év legnézettebb sporteseménye lett a vasárnapi Magyarország–Montenegró mérkőzés

Száz különböző programmal készülnek a magyar-török kulturális évad szervezői

Stratégiai fontosságú Magyarország és Törökország kapcsolatainak mélyítése – erről beszélt a kultúráért és innovációért felelős miniszter a magyar-török kulturális évad elindulása alkalmából. Csák János hangsúlyozta: a két nemzetet a hagyományok tisztelete és az erős nemzettudat egyaránt összeköti. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok száz évvel ezelőtt kezdődtek, ennek tiszteletére 2024 a két nemzet közös kulturális éve lesz.

Magyarország volt az az ország, amellyel Törökország aláírta az első nemzetközi szerződést a köztársaság 1923 .október 29-ei kikiáltása után” – mondta Gülsen Karanis nagykövet.

Törökország budapesti nagykövete szerint a magyar-török kulturális év újabb mérföldkő a két ország közös történelmében.

A nagykövet elmondta: Magyarország és Törökország több mint 1500 éve építik egymás kultúráját, ami a magyar nyelvben és a népzenében egyaránt megmutatkozik.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország és Törökország egyaránt érzékeny geopolitikai zónában van, így nemzeti érdekünk az együttműködés” – erről már a kultúráért és innovációért felelős miniszter beszélt.

Ez nemcsak egy évre szól, hanem arra törekszünk, hogy tőkét kovácsoljunk abból, hogy minél többen megismerjék a magyar kultúrát, legyen az zene, operától kezdve a népzenéig vagy néptáncig, vagy más előadóművészeti ágak, vagy a kulturális örökségünk” – mondta Csák János.

A száz éves évforduló alkalmából 100 különböző programmal készülnek a szervezők.

A száz program az részben előadóművészet, részben tudománydiplomáciai, részben múzeumi kiállítások, tudományos kiállítások és kortárs képzőművészeti kiállítások formájában jelenik meg. Szeretnénk a sportban is ott lenni együttműködésekben, és szeretnénk hosszútávú partneri programokat is létrehozni” – fogalmazott Hoppál Péter, az évad lebonyolításáért is felelő kormánybiztos

A magyar-török kulturális évad még idén, a diplomáciai kapcsolatfelvétel aláírásának évfordulóján,  december 18-án elkezdődik. Az egy éves jubileumi programsorozatba Budapest, Pécs, Eger, valamint Debrecen és Veszprém is bekapcsolódik.

Kiemelt kép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a magyar-török kulturális évadról tartott sajtótájékoztatón a Müpában 2023. november 20-án. A Török Köztársaság megalakulásának, és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó, és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ajánljuk még