Baleset

Súlyosan megsérült előadás közben Besenczi Árpád a zalaegerszegi színházban

Lila színbe borultak az ország nevezetes épületei a koraszülöttek napján

Lila színbe borult az ország számos épülete november 17-én, a koraszülöttek világnapján, a kivilágításokkal rájuk hívták fel a figyelmet. A közmédia Jónak lenni jó! kampánya idén a Semmelweis Egyetem Fejlődéstámogató Központjának gyűjt, amely a koraszülött gyermekek fejlesztését segíti. A felajánlások összege már elérte a 14 millió forintot.

Fanni mindössze 700 grammal született a 25. héten, 9 hétig volt lélegeztetőgépen. Szülei mindössze 2 kilósan vitték haza. A családnak számos nehézséggel kellett megküzdenie, de mindent megtettek a lányuk egészségéért. Fanni ma már terápiás kutyákkal foglalkozik, és nagyon hálás a családjának.

„Bébikorom óta rengeteg nehézséggel küszködtem, de hála a családom támogatásának ezen túljöttem és most itt vagyok 19 évesen a mentett kutyámmal. Mivel a sors nekem is adott egy esélyt, ezért én is adtam neki egy esélyt, és a menhelyről elhoztuk, és azóta együtt fejlődünk”

– mondta Ferencz Fanni Regina.

Nem egyedi az ő története, Magyarországon évente mintegy 8000 gyermek jön a világra idő előtt. A támogatásuk szerencsére sokak számára fontos. A budapesti Lívia-Villa kulturális intézményként működik, de a koraszülöttek segítését is feladatuknak tartják.

„Vannak olyan családok, akik ezzel a nem várt eseménnyel szembesülnek, és hogy ez milyen küzdelemmel és aggodalommal jár. De azt is tudom, hogy ezek a gyerekek, akik már így korán megtapasztalják az életért való küzdelmet, a fennmaradásért, ezért belőlük nagyon küzdő, nagyon kitartó gyermek és felnőtt válik belőlük” – mondta a Lívia-Villa intézményvezetője.

Az intézmény a koraszülöttek világnapja alkalmából levendulákat árusít, a befolyt összeggel pedig a közmédia Jónak lenni jó kezdeményezését támogatják.

Kapcsolódó tartalom

Két vezető kertészet is kapcsolódott a programhoz, és az itt megvásárolt levendulákból befolyt összeg is a Jónak lenni jó kampányához fog kapcsolódni.

Lila színbe borult pénteken az ország több épülete a Koraszülöttek Országos Egyesületének kezdeményezésére.

Ilyen kivilágítást kapott Budapesten a Művészetek Palotája, és a győri Jedlik Ányos híd is. Szegeden a Dóm épületét világították ki, Gyulán pedig a fürdőváros egyik legjellegzetesebb épülete, az Almásy-kastély kapott lila fényeket. Ebben a városban is alapítvány segíti a koraszülötteket és családjaikat. Az elmúlt 5 évben 1000 gyermek életét mentették meg.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Debreceni Református Nagytemplom 2023. november 17-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt).

„Felhívjuk a figyelmet, milyen küzdelmet folytattak a koraszülöttet nevelő családok, illetve az egészségügyi dolgozók, a nővérek, az orvosok, milyen munka folyik, úgyhogy nagyon fontos eseménynek tekintem” – mondta a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke.

A közmédia is fontosnak tartja a koraszülött gyermekek és családjaik támogatását. A Jónak lenni jó karitatív akció idei kezdeményezettje a Semmelweis Egyetem Fejlődéstámogató Központja. A felajánlások összege már meghaladta a 14 millió forintot. A koraszülött gyermekeken bárki segíthet, ehhez nem kell mást tenni, mint tárcsázni a 13-600-as telefonszámot, a 04-es kód megadása 500 forintos támogatást jelent.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel megvilágított Debreceni Református Nagytemplom 2023. november 17-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt).

Ajánljuk még