Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét is elérte a madárinfluenza

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Az érintett állomány felszámolása már befejeződött, és a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van – írták a közleményben. A hatóság – az előírásoknak megfelelően – kijelölte az adott gazdaság körül a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A vírust a mintegy 3600 hízópulykát tartó, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszakürt településen található baromfitelepen mutatták ki.

Ezúttal a madarak bágyadtsága és az állományban tapasztalható megemelkedett elhullás keltett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból – tájékoztattak.

Kapcsolódó tartalom

A hatóság ismerteti: a betegség elleni védekezés legfőbb eszköze továbbra is a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása lehet. A vadon élő madarak vonulása miatt az egész országban fennáll a kockázat, hogy a vírus bejut a baromfitelepekre.

A baromfik kötelező zártan tartása jelenleg csak a magas kockázatú vármegyékben, de a baromfik fedetten etetése és itatása, valamint a takarmány és az alom zárt helyen tárolása az egész országban kötelező – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még