Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Elszállítják az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járműveket

Egy csütörtöktől hatályos kormányrendeletnek köszönhetően elkezdődhet az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járművek elszállítása – jelentette be Mihálffy Béla (KDNP) országgyűlési képviselő Mórahalmon.

A politikus a Mórahalom közelében, három autóroncs mellett tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, embercsempész-hálózatok szakosodtak arra, hogy a Szerbia felől illegálisan magyar területre lépő migránsokat továbbszállítsák Nyugat-Európa felé.

Gyakran előfordul, hogy a határvédelmi szervek fellépése miatt a csempészek menekülni próbálnak, és hátrahagyják a migránsok szállítására szolgáló járműveket. Ezek a gépkocsik, amellett, hogy sokszor balesetveszélyt jelentenek az utak mentén, a környezetet is károsítják a termőföldeken és az erdőkben, és rontják az itt élők biztonságérzetét

– közölte a politikus.

Mihálffy Béla elmondta, egy héttel ezelőtt nyílt levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a helyzet megoldása érdekében. A kérés meghallgatásra talált, a kormány pedig rendeletet alkotott, így elkezdődhet a járművek elszállítása – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester úgy fogalmazott, hogy a 2013-tól erőteljesebbé váló illegális migráció – amelynek csúcsidőszakában, 2015-ben napi ötezer határsértő haladt át a kisvároson – mára embercsempészek által generált folyamattá vált. Ez pedig új kihívások elé állítja a településeket.

Az embercsempészek által elhagyott járművek ügyében az önkormányzatok eddig csak nagyon korlátozottan intézkedhettek, a gazdátlan autók szétszerelése pedig újabb bűnözési hullámot generált. Jelenleg 18, embercsempészek által elhagyott jármű található a kisváros területén

– közölte a polgármester.

Salgó László Csongrád-Csanád vármegye főispánja kifejtette, a kormányhivatal elszállíthatja azokat a járműveket, amelyeken nincsen rendszám vagy amelyek nem felelnek meg a gépkocsi fogalmának és valószínűsíthetően embercsempészek használták.

A közterület-felügyelők és a mezőőrök jelzései alapján megtalált autókon a hivatal munkatársai értesítést helyeznek el, majd négy nap múlva elszállítják azokat. Az elszállított járművek alvázszámát közzéteszik a kormányhivatal honlapján.

Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte tulajdonosuk, az autókat értékesíthetik. Az ezért befolyt összeget pedig – a szállítási és tárolási költség levonása után – az értékesítést követő kilenc hónapon belül a tulajdonos kaphatja meg

– ismertette a rendelet részleteit a főispán.

Hozzátette: ezekben az ügyekben az érintett Bács-Kiskun vármegyei településeken is a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatal jár el.

Salgó László, miközben elhelyezte az egyik autóroncson az értesítést, elmondta, csütörtöktől a kormányhivatal munkatársai megkezdik a munkát, és minden települést megtisztítanak az embercsempészek által hátrahagyott járművektől.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még