Aktuális

Továbbra is életveszélyes a reggeli vonatbalesetben megsérült mozdonyvezető állapota

Magyarországon a lakások közműves ivóvíz-ellátottsága csaknem százszázalékos az államtitkár közlése szerint

Magyarországon a lakások közműves ivóvíz-ellátottsága csaknem 100 százalékos – ismertette az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Gesztely-Újharangod településrész vízellátását érintő projekt szerdai sajtótájékoztatóján.

Koncz Zsófia hozzátette, „Horvátországban ez az arány nyolcvanhat százalék, Romániában körülbelül hetvennégy százalék, azonban keleti szomszédainknál az északkeleti régióban a lakosság vízhálózatra csatlakozásának aránya alig haladja meg az ötven százalékot”.

A csatornázottság Magyarországon 83,5, Romániában 37, Horvátországban 32 százalék. A kormány azon dolgozik, hogy a jövőben a „kimaradt szakaszokat” is kiépítsék – közölte.

Jelezte, Magyarországon 2015 óta csaknem 5 ezer kilométerrel bővült az ivóvízhálózat, a vezetékes szennyvízhálózat 2010-től több mint 11 ezer kilométerrel egészült ki és a szennyvíztelepek száma is megduplázódott, így több mint 800 van belőlük az országban.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jelenleg a térség legátfogóbb ivóvízfejlesztése zajlik.

Azt mondta, 3 projekt keretében 39 település 4980 lakosa részére lesz biztosított a biztonságos és minőségi ivóvízellátás a megépülő távvezetékek és komplex víziközmű-fejlesztés révén.

Koncz Zsófia úgy fogalmazott, az Újharangodon megvalósult beruházással a település is teljes mértékben csatlakozik a regionális víziközmű-hálózat rendszeréhez, és így „sokkal fenntarthatóbb, stabilabb, kiszámíthatóbb” rendszerhez tud hozzáférni. A politikus ismertette, az Újharangodon létrejött beruházás, melyben a többi között a víztorony is megújult, 940 millió forint forrásból valósult meg.

Kapcsolódó tartalom

Lőrinc Ákos, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, szolgáltatóként számukra a legfontosabb az, hogy a felhasználók vezetékes ivóvízhez jussanak, megtörténjen a szennyvíz elvezetése és tisztítása, valamint ne legyen környezetszennyezés.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a szolgáltatás megvalósulásában óriási jelentősége van a rendszerek összekötésének és a regionális hálózatok kiépítésének. Azért dolgoznak, hogy ezeket a hálózatokat fejlesszék – jegyezte meg. Hozzátette, az Energiaügyi Minisztérium elképzelése és a kormányzat által biztosított támogatások lehetővé teszik a társaság számára elképzeléseik megvalósítását.

Simon István, Gesztely független polgármestere azt mondta, az önálló vízbázis, amely ellátta Újharangod településrészt, a közelmúltban eltömődött, így a probléma megoldásaként távvezetéket építettek ki.

A projekt befejezéséig az ÉRV Zrt. szállította a vizet a víztoronyhoz éves szinten mintegy ezer fordulóval, 4265 köbméter vizet juttatva a rendszerbe, biztosítva ezzel a fogyasztók ivóvíz-ellátását

– közölte a polgármester.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a beruházásban mintegy 7152 folyóméter ivóvízvezeték épült ki, emellett megtörtént a 24 méter magas, 25 köbméteres acélszerkezetű víztorony és a vízműtelepi kezelőépület komplex felújítása is.

A fejlesztés a Nemzeti Vízművek Zrt. támogatásával, az ÉRV Zrt. és az NFP Nonprofit Kft. konzorciumának pályázatában valósult meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával – írták.

A komplex fejlesztési elképzelés – melyben Újharangod településrész biztonságos vízellátása is megvalósult – mintegy 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült – olvasható a sajtóanyagban.

Ajánljuk még