Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Újabb vármegyékben jelent meg a madárinfluenza

Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben is igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét – közölte a hatóság hétfőn.

A tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúdállományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma azonosította a vírus H5N1 altípusának jelenlétét, majd a hatóság intézkedett a mintegy 6000 állat felszámolásáról.

A Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson a vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa-állományban másnap megemelkedett az elhullás és az állatok bágyadttá váltak. A mintegy 7100 állatot számláló állományt kedden számolják fel.

Kapcsolódó tartalom

Mindkét érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. A madárinfluenzával kapcsolatos részletes információk a Nébih portál tematikus aloldalán érhetők el.

A kiemelt kép illusztráció. (MTI/EPA/Bernd Wüstneck)

Ajánljuk még