Gyász

Elhunyt Gát György

Megmozdult az egész magyar hadsereg az elmúlt 30 év legnagyobb hadgyakorlatán

A Magyarországon zajló többnemzeti hadgyakorlat helyszínére utazott Orbán Viktor. A miniszterelnök a honvédelmi miniszterrel és a vezérkari főnökkel indult Kelet-Magyarországra, ahol a hazánk védelmi képességeit tesztelő, több ezer katonát megmozgató műveletek zajlanak.

Orbán Viktor a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Dandárjánál találkozott a honvédelmi miniszterrel és a honvéd vezérkar tagjaival. A miniszterelnök a budapesti helyőrségen Böröndi Gábor vezérezredestől az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat részletiről kapott tájékoztatást.

A kormányfő ezután Nyíregyházára utazott, ahol magyar és olasz katonák ejtőernyős ugrását nézte meg, majd pedig a helyszínt biztosító katonákkal beszélgetett. Délután már nagy kaliberű géppuskák zajától volt hangos a hajdúhadházi lőtér.

Kapcsolódó tartalom

Az Adaptive Hussars ’23 hadgyakorlaton délután az éleslövészeten volt a sor. Böröndi Gábor vezérkari főnök azt mondta, a Magyar Honvédség egésze mozgásba lendült,

több mint 5000 katona mozdult meg az elmúlt harminc év legnagyobb honvédségi műveletében.

„Éleslövészetek, csapatmozgások zajlanak, illetve logisztikai ellátási kérdéseket küzdünk le óráról órára, napról napra. Nagy gyakorlat, az egész Magyar Honvédséget, beleértve a vezetési rendszerét is megmozdítja. Most vizsgázunk, hogy az elmúlt években mire készültünk fel” – magyarázta Böröndi vezérezredes.

Kapcsolódó tartalom

A magyarok okkal és joggal várják el, hogy a kormány megvédje őket a veszélyek korában – erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélt. Kiemelte,

az a cél, hogy éles helyzetben is megvizsgálják a hadsereg, a közigazgatás és a szövetségi rendszer felkészültségét és együttműködési képességét.

„Magyarország harminc éve nem látott nagy gyakorlatnak lehet a tanúja Adaptive Hussars ’23 néven, amelyen a magyar közigazgatás, a szövetségesi együttműködés és a honvédség vizsgázik. Ez a vizsga egyelőre nagyon jól sikerül, de természetesen meg kell várnunk, hogy a gyakorlat befejeződjön, és annak kiértékelése után hozhatjuk meg a végső megállapításainkat” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Kapcsolódó tartalom

A védelmi miniszter azt is mondta, hogy a gyakorlaton egyelőre mindenki jól szerepel.

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (j) az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton a nyíregyházi repülőtéren, 2023. november 13-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még