Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

„Közös felelősség, hogy a fiatalok a következő évtizedekben is meg tudják tölteni a templomot”

A most megújult templom a budakalászi közösség erejét hirdeti – mondta a Szent István-templom átadóján Soltész Miklós, a Miniszterelnökség (ME) egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap.

Soltész Miklós örömének adott hangot a szentmisén részt vevő gyerekek magas száma miatt és kiemelte: közös felelősség, hogy a fiatalok a következő években, évtizedekben is meg tudják tölteni a templomot.

A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozását ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet” – utalt Jókai Anna író szavaira Göbl Richárd polgármester (2011 Egyesület), hozzátéve, hogy a felújítással adósságot törlesztettek.

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozta: amikor Európa nyugati felében templomokat zárnak be, az iskolák faláról levétetik a feszületet, nem engedik rögzíteni az Európai Unió alaptörvényében a zsidó-keresztény múltra való hivatkozást, Budakalász templomot szépít és az épülő tereket katolikus szellemű élettel kívánja betölteni.

Szólt arról is, hogy a magyarok mindig ragaszkodtak templomaikhoz, és azáltal, hogy

„állnak a templomaink, sőt meg is újulnak, igazoltuk, hogy jól sáfárkodtunk a Szent II. János Pál pápa által ránk bízott felelősséggel”.

Forián-Szabó Gergely alpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy a felújítás 39 millió forintba került, amelynek nagyobb részét, 33,5 millió forintot a Bethlen Gábor Alap biztosított, a hívek pedig 5,5 millió forint adománnyal támogatták a beruházást.

Kapcsolódó tartalom

A felújítás során szigetelést kapott a templom, megújult a külső burkolat, és a bejáratoknál új előtetők épültek.

Kiemelt kép: Varga Zoltán plébános, plébániai kormányzó hálaadó szentmisét celebrál a felújított Szent István-templomban Budakalászon 2023. november 12-én. (Forrás: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még