Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Az egész ország védelmi rendszerét tesztelik az Adaptive Hussars NATO-hadgyakorlaton

Mozgósítást, átcsoportosítást, és az ezekhez nélkülözhetetlen logisztikai feladatok végrehajtását gyakorolták a katonák a múlt héten kezdődött NATO-hadgyakorlaton. Az amerikai, olasz, török és horvát egységek részvételével zajló műveletben az ország védelmi igazgatási rendszerét is tesztelik. Ilyen hadgyakorlat harminc éve nem volt Magyarországon.

A pontonhídra felhajtást és az átkelő elhagyását gyakorolják, egyben a szerkezet teherbírását is ellenőrzik a katonák a Veszprém melletti Újmajor gyakorlóterén az Adaptive Hussars NATO-hadgyakorlaton. Tiszai átkelésre készülnek, a műszakiak már ott vannak, hogy előkészítsék az építési területet.

„Ez a gyakorlat azért volt fontos, hogy meg tudjuk azt figyelni, hogy egy hídmező elbírja-e az új harckocsikat, vagy a későbbiekben esetleg több hídmező összekapcsolásával is végre tudjunk hajtani egy átkelést” – mondta az M1 stábjának Kiró Szilvia Kinga szakaszparancsnok.

A Magyar Honvédség (MH) által 2023. november 10-én közreadott képen vízre teszik az 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Balatonakarattya naszádját a kiskörei kikötőben, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton (Fotó: MTI/MH/Bólyi Bálint)

A múlt héten kezdődött és november 17-ig tartó, amerikai, török, olasz és horvát egységek részvételével zajló nemzetközi gyakorlaton

a technikai eszközök és a katonák mellett vizsgázik az ország védelmi igazgatási rendszere is.

„Hogy lesz tartalékos, hogy hívjuk be, gazdasági szolgáltatásba hogy tudjuk őket bevonni, a MOL hogy lát el minket? Ekkora logisztikai konvojokat, csapatokat hogy tudunk átmozgatni földön, vizen, levegőben az ország egyik helyéről a másikra, ezt harminc éve nem gyakorolta a Magyar Honvédség” – fogalmazott Böröndi Gábor a Honvéd Vezérkar főnöke.

Kapcsolódó tartalom

A keletről jövő fenyegetést imitáló Adaptive Hussars hadgyakorlat – ami gyakorlatilag az ország egész területét érinti – ötezer katonát és csaknem 500 technikai eszközt mozgat meg.

„Jelenleg a gyakorlatnak, illetve a műveletnek abban a fázisában vagyunk, ahol az alegységek felkészülnek a feladat végrehajtására, illetve a légierő jelenleg is műveleteket hajt végre Nyugat-Magyarország és Kelet-Magyarország régióban” – ismertette Szloszjár Balázs az Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka.

A művelet vasárnap új fázisába lép, amikor a szárazföldi erők közúton és vasúton, illetve Szolnoknál a tiszai átkeléssel megindulnak a keleti országrészbe.

A gyakorlatban résztvevő egységek ott járőrözési és kiképzési feladatokat hajtanak majd végre.

Kiemelt képen: A HM Zrínyi Nonprofit Kft. által 2023. november 10-én közzétett képen az MH Klapka György 1. Páncélosdandár éleslövészete PzH 2000 önjáró lövegekkel Bakonykúti közelében az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat részeként. (MTI/HM Zrínyi/honvedelem.hu/Kertész László)

Ajánljuk még