Aktuális

Megérkeztek a helyszíni fotók: frontális ütközésben teljesen összeroncsolódtak az autók

Orbán Viktor: A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a nemzeti konzultáció elsődleges célja, hogy a migráció tekintetében nemzeti egységet teremtsen, mely megfelelő alapot szolgáltathat ahhoz, hogy a magyar kormány eredményesen álljon ellen azon brüsszeli nyomásnak, mely hazánkat jelentős számú migráns befogadására kötelezné. A kormányfő arról is beszélt, hogy az ukrán uniós csatlakozás olyan távoli, mint Makó Jeruzsálemtől. A miniszterelnök továbbá kifejtette, hogy a kabinet eredményesen szorította le az inflációt, a következő évben pedig jelentős béremelésekre lesz lehetőség, ha megindul a gazdasági növekedés.

Itt hallgathatja a beszélgetést:

 

Egyetlen orvosság van a migrációval szemben: nem szabad őket beengedni az országba – jelentette ki a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor kiemelte: a migrációról szóló titkosszolgálati jelentés felrajzol egy félelemteli horizontot és megerősít bennünket abban, hogy azt kell tennünk, amit eddig tettünk. Hangsúlyozta: Magyarország volt az első ország, amely kimondta, hogy a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, és ezt a jelentés is megerősíti.

Kapcsolódó tartalom

Kifejtette: nyilvánvaló, hogy a migránsok egyre agresszívebbek, gyakrabban alkalmaznak egymással és a határőrökkel szemben is erőszakot, és egyre durvább eszközökkel próbálnak átjutni a határvédelmi kerítésen, a radikalizálódásuk mögött pedig valójában terrorszervezetek megbízottai, aktivistái állnak.

Nem magától radikalizálódik a helyzet a déli határainknál, hanem ezt kiképzett emberek fűtik, alakítják, szervezik

– tette hozzá.

Elmondta: különbség van a migráció megítélésében azok között, akinek nincs és akiknek van gyereke. Míg az előbbiek személyes ügyként gondolnak a migrációra, azt mérlegelve, hogy ők maguk szeretnének-e olyan országban élni, ahol migránsok is vannak, addig a szülők azon gondolkodnak, hogy milyen országot hagynak a gyerekeikre és az unokáikra. Megjegyezte: vannak olyan szülők, akiket nem érdekel, hogy eladósítják a családot, hogy zűrzavar, kupleráj, rendetlenség van a családban, majd a gyerekek boldogulnak, ahogy boldogulnak, és vannak szülők, akik valami rendezettséget, a jó élet esélyét szeretnék a gyerekeikre hagyni.

Orbán Viktor kijelentette: ő maga is mindig erre gondol, ezért hajlíthatatlan a migráció ügyében.

Kiemelte: nem az a kérdés, hogy a következő 20-30 évben belebotlik-e migránsokba Budapesten, hanem az, hogy ha egyszer beengedik a migránsokat, akkor többet nem lehet kitenni őket.

Ez pedig azt jelenti, hogy a gyerekeink, az unokáink és még azután több nemzedék is az életét olyan világban fogja leélni, ami nem lesz jó, ami bizonytalan lesz, ami terrorcselekményekkel, bűnözéssel, gázai minigettókkal lesz tele – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez most lehet megakadályozni.

A kormányfő széles nemzeti egységet szorgalmazott a migráció ügyében, hangsúlyozva, hogy migránsokat nem szabad beengedni az országba.

Azt mondta ugyanakkor, hogy a baloldal és a Jobbik is migrációpárti, és Brüsszelben mindent megszavaznak, ami a migrációt segíti elő.

„Migrációügyben egy nagyon széles nemzeti egységnek kellene lennie, amely azt mondja, hogy itt vannak a tapasztalatok a szemünk előtt, egyetlen orvosság van, nem szabad őket beengedni, mert az illegális migránsoknak bármilyen beengedése, az itt-tartózkodásuk elfogadása oda vezet, hogy nem lehet biztonságban, nyugodtan, jólétben élni, békességben élni majd Magyarországon sem” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozta: számos nyugat-európai, volt gyarmattartó országban ez már így van, és erre még rájött a 2015-ös migrációs hullám, amikor még több migránst engedtek be, innentől kezdve pedig csak matematikai kérdés, hogy a különböző civilizációkhoz tartozó emberek aránya hogyan fog megváltozni.

„És ott látják a saját országuk történetének a végét. (…) Vannak országok, amelyekről lehet azt gondolni a ma ott élőknek, hogy amikor meghalnak, az az ország már nem olyan lesz, mint amilyenben megszülettek”

– folytatta.

Kijelentette: Brüsszelben változásra van szükség.

A kormányfő az unió migránspolitikájáról azt mondta, Magyarország egy dolgot kér, hogy ne erőszakoljanak rá olyan politikát, amely a nyugati tagállamokat tönkretette, „nem akarunk mini Gázákat Budapest kerületeiben meg terrortámadásokat, meg bandaháborúkat”.

Magyarországnak helyén volt az esze és a szíve

Orbán Viktor azt mondta, hálát kell adnia azért, hogy nem egy olyan országban kell a migrációs szabályokról gondolkodni, ahol ott él a lakosság 10–20 százalékát kitevő migrációs közösség.

Magyarországnak helyén volt az esze és a szíve, ezt a hibát nem követte el, és nem is akar ugyanabba a helyzetbe kerülni, mint a nyugati államok, ezért nem akarja, hogy ráerőszakoljanak egy olyan politikát, ami őket tönkretette – érvelt. Hozzátette, Magyarországnak van egy toleranciaajánlata, amit elmond mindig a németeknek, a franciáknak, a brüsszelitáknak: Magyarország nem szól bele, hogy ők hogyan csinálják, egy dolgot kér, tolerálják, hogy Magyarország másképp csinálja.

„Ez a mi országunk, ez a mi dolgunk”

– tette hozzá. Magyarország toleranciaajánlatát azonban nem fogadják el, Európában egységes migránspolitikát akarnak, amelynek olyannak kell lennie, mint Európa nyugati felében – mutatott rá.

Az egységes migránspolitikáról elmondta: ide akarják küldeni a saját migránsaikat, migránsgettók felépítésére akarják kényszeríteni az országot, valamint jogot adnának Brüsszelnek arra, hogy veszélyhelyzetre hivatkozva bármikor, bármennyi migránst ideküldhessenek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte: régóta harcol ez ellen, és az ország jól áll ebben a harcban, de ez kiújuló küzdelem és a következő hónapoknak ez lesz a nagy küzdelme, továbbá a jövő évi európai parlamenti választásoknak is ez lesz az egyik tétje.

A miniszterelnök azt mondta, ha a magyar kormány a nemzeti konzultáción megkapja a megerősítést, akkor ki tud tartani.

Orbán Viktor közölte, Magyarországnak meg kell védenie a déli határait és meg kell védenie álláspontját Brüsszelben, de a jogszabályait is meg kell vizsgálnia.

Idegenrendészeti szigorításra van szükség a növekvő migrációs nyomás miatt – jelentette ki.

Azt mondta, a jelenleg hatályos magyar szabályozás jól kezelte a 2015-ös migrációs válságot, a Brüsszellel vívott csatáknak jó eszköze volt, de a migrációs nyomás nő, ezért szigorítani kell a jogszabályon. Hozzátette: új idegenrendészeti törvényt kell alkotni, amely világosan meghatározza, ki és milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon és e mögé egy erőteljes kikényszerítő idegenrendészeti erőt is helyez.

Magyarország a magyaroké

Orbán Viktor azt mondta, a céljuk az, hogy mindenkiről lehessen tudni, aki Magyarországon van, milyen jogcímen, mennyi ideig tartózkodhat itt, mert egyébként ellopják tőlünk az országot. Magyarország a magyaroké, a munkahelyek a magyarokat illetik meg, a szabályokat, hogy hogyan élnek ebben az országban, a magyaroknak kell meghatározniuk – fogalmazott, jelezve, a törvényjavaslatot még idén elfogadja a parlament.

Kijelentette: a nemzeti konzultáció célja az egység.

Azt mondta: a hatalom és az állam közösségi életének lényege a közös cselekvés képessége, hogy a legfontosabb kérdésekben egységes vélemények jöjjenek létre, és a kialakult vélemények tükrében, azoknak megfelelő módon közös cselekvés történjen.

Kapcsolódó tartalom

A népszavazás, a parlamenti választás, a nemzeti konzultáció, mind a közös cselekvés képességét adja, illetve erősíti meg Magyarországnak – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az Európai Uniót azért hozták létre, hogy béke és jólét legyen Európában, ezzel szemben ma háború van, békétlenség, és a világ nagy gazdasági blokkjai – Kína, Ázsia, az Egyesült Államok – versenyfutásában lemaradunk.

Van egy történelmi érvünk arra, hogy miért kell mindenképp változás Brüsszelben – tette hozzá.

Elmondta: a brüsszeli vezetés olyan konkrét rossz döntéseket hoz, amelynek mindannyian megisszuk a levét, ennek egyik példája a migráció, de ide sorolta Ukrajna európai uniós tagságát vagy az orosz–ukrán háborúhoz való viszonyt is.

Az a vezetés, amely Brüsszelben van, egy globalista elit megbízását teljesíti, „ők nem a mi embereink”.

Emelte ki a miniszterelnök, és folytatta: a brüsszeli vezetés nemcsak nem azt csinálja, amit a magyarok szeretnének, hanem azt sem, amit általában az európai emberek. Az emberek nem akarnak migrációt, háborút, békétlenséget, jól megtervezett zöldátmenetet akarnak, és nem olyat, amely tönkreteszi az iparukat.

Hangsúlyozta: a brüsszeli vezetést foglyul ejtette egy globalista elit, pénzügyi csoportok, nagy gazdasági erőcsoportok, és döntéseiket ezek érdekei motiválják, nem pedig a magyar, német, francia vagy olasz emberek érdeke.

Ezért kell változást elérni – jelentette ki.

Orbán Viktor azt mondta: nem az unióban kell elérni változást, mert az unió mi vagyunk, hanem a brüsszeli bürokraták világában kell változást elérni, hogy ők végre azt tegyék, ami az európai emberek érdeke.

Az ukrán helyzetről kifejtette: Isztambulban már megvolt a megegyezés, amit – ezt mondja a diplomáciai pletyka – amerikai utasításra az ukránok nem írtak alá.

Kapcsolódó tartalom

Korábban Európának volt egy irányvonala, már 2015-ben, a krími válság idején, eszerint a konfliktust el kell szigetelni, mert nem érdekünk, hogy egy nagy összeurópai konfliktus legyen belőle – emlékeztetett. Azt mondta: az amerikaiak azonban beléptek ebbe a játszmába, és azóta nem az elszigetelés az irányvonal, hanem a kiterjesztés, így globalizálódik a konfliktus. Ez nem érdeke Magyarországnak és Európának sem – fűzte hozzá.

Kiemelte: az orosz–ukrán háború tönkreteszi Európát, az, amit most csinálunk, fenntarthatatlan, nem szabad folytatni.

Ezért Magyarország nem támogatta a fegyverküldést sem, és most sem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzét elküldjék Ukrajnába

– mondta.

Úgy fogalmazott, humanitárius segítséget szívesen adunk, hiszen mi is emberből vagyunk, van szívünk, keresztény ország vagyunk, azonban az, hogy mi tartsuk el az ukrán államot, hogy a mi pénzünkből vett fegyverekkel harcoljanak, az Magyarországnak nagyon súlyos, a gazdasági csőddel egyenlő következményekkel járna.

Arról is beszélt, hogy szeptembertől már reálbérnövekedés van, sőt az OECD egy jelentése szerint a reáljövedelem tekintetében már a második negyedévben növekedés volt Magyarországon. Kiemelte: a következő másfél hónap ugyanakkor a politikának nehéz lesz, mert itt vannak azok a nehéz kérdések, mint a háború, a migráció, és Brüsszelből támadások érkeznek.

Nehéz kérdés az Ukrajnával folytatott, EU-tagságot megcélzó tárgyalások ügye is, amelyeket nem szabad megindítani, mert Ukrajna semmilyen tekintetben nem áll készen arra, hogy a tagság ambíciójával tárgyalni tudjon – jelentette ki.

Hozzátette: „Ukrajna olyan messze van az európai uniós tagságtól, mint Makó Jeruzsálemtől.”

Hangsúlyozta: Ukrajna európai uniós tagságának, a tárgyalások megkezdésének elutasítása magyar részről nem üzlet tárgya, nem lehet összekötni semmilyen pénzügyi kérdéssel.

Kapcsolódó tartalom

Azt mondta: amivel tartoznak, azt ide kell adni. Az Ukrajnával való tárgyalások megkezdése, az egész kérdéskör nem kapcsolható össze a Magyarországnak járó pénzek ügyével. Orbán Viktor felidézte, három dolgot vállaltak az idei évre a gazdaságban: azt, hogy a nyugdíjak értéke egyetlen forintot sem veszíthet, megvédik a munkahelyeket, és egy számjegyűvé vágják vissza az inflációt az év végére.

„Három dolgot vállaltunk a gazdaságban, mind a hármat teljesítettük.”

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte: 2024-ben visszaépítik a gazdasági növekedést, mert az 2023-ban összezsugorodott nullára, vagy talán még az alá is esett. A gazdasági növekedés jó hír, mert ez a munkahelyek megvédésével, sőt, a munkahelyek gyarapodásával jár, béremelést, életszínvonal-emelkedést hoz. Ezért 2024-ben a növekedésen keresztül komoly segítséget kell adnunk a családoknak – fogalmazott Orbán Viktor.

Megjegyezte: a minimálbér-emelés, a szakmunkások bérének emelése, a csok plusz megindítása már mind a 2024-es évhez tartozó ügyek, amelyek mind arról szólnak, hogy miként javuljon Magyarország, a magyar gazdaság és azon keresztül a magyar családok és a magyar emberek helyzete.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő arról is beszélt, hogy ha Brüsszelben úgy látják, hogy bizonyos gazdasági mutatók nem jól alakulnak, akkor ők bizonyos intézkedésekre javaslatot tehetnek, és ha a javaslatokat nem fogadja el egy tagállam, akkor vannak eszközeik, hogy kikényszerítsék belőle. Azonban Brüsszelben fogalmuk sincs a magyar életről meg a magyar gazdaság törvényszerűségeiről, és „mi tudjuk pontosan, hogy hogyan kell visszaépíteni a gazdasági növekedést, csökkenteni az államadósságot, költségvetési hiányt és így tovább” – húzta alá.

Rámutatott:

Brüsszel azt javasolja, hogy szüntessük meg az extraprofitadót, a rezsitámogatást és a kamatstopot. De az tönkreteszi a magyar családok életét.

Úgy látja, „lesz egy nagy vitánk gazdaságpolitikai kérdésekben is”, ez hosszú vita lesz, és inkább a 2024 januárja és szeptembere közötti időszaknak lesz a nagy kérdése, de összefügg a júniusban esedékes európai választásokkal.

„Egy jó, értelmes, két lábbal a földön álló európai vezetéssel meg tudunk egyezni szinte minden kérdésben, de ez nem a mostani vezetés, ezt le kell váltani”, és kell egy új, jobb és barátibb európai uniós vezetés Brüsszelben – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ajánljuk még