Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Jó hír az időseknek: ma utalják a nyugdíjakat a nyugdíj-kiegészítésekkel együtt

Magyarországon mintegy két és fél millióan már pénteken megkapják az emelt összegű nyugdíjat. Az államkincstár ugyanis a kiegészítésekkel együtt pénteken utalja. A jogosultak novemberben az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan 78 ezer forinttal kapnak többet. Januárban egy újabb, 6 százalékos emelés lesz, februárban pedig a 13. havi ellátás is érkezik.

„A kifizetés két és fél millió embert érint, az öregségi nyugdíjasokat és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket is érinti.

A kiegészítő nyugdíjemelésre közel 190 milliárd forintot fordít a kormány.

Az inflációhoz igazodik a mértéke természetesen” – részletezte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ennyivel emelte meg januártól a juttatásokat, de az árindex hozzávetőleg 18,5 százalék körül alakul az idén, ezért kell a havi járandóságokat korrigálni, a matematika szabályai szerint 3,1 százalékkal.

Kapcsolódó tartalom

Ez azt jelenti, hogy egy átlagnyugdíj esetén, ami eddig 210 700 forint volt, a havi nyugdíjemelés összege 6532 forint. Így már az átlagos havi nyugdíj is 217 232 forintra emelkedik. Mivel a nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg jár és a 13. havi nyugdíjat is érinti, így az októberi nyugdíjhoz képest

az átlagnyugdíjban részesülők 78 384 forinttal kapnak többet most novemberben.

Az érintettek felének az Magyar Államkincstár utalja át a nyugdíjat és a kiegészítést, míg a többieknek, akiknek nincs bankszámlájuk, a postás viszi ki a pénzt a nyugdíjnaptárban megjelölt időpontban, legkésőbb november végéig.

Az emelt nyugdíj nagy segítséget jelent az idősebbeknek a magas inflációs környezetben.

A miniszterelnök egy korábbi rádiós interjújában azt mondta: a kormány 2010-ben tett ígérete szerint a nyugdíjak vásárlóerejét minden évben megvédi, ráadásul a baloldali kormány által elvett 13. havi nyugdíjat is visszaadja.

Kapcsolódó tartalom

„Mi nem számokban gondolkodunk, bár a számok fontosak, de mégsem azok a leglényegesebbek.

Mi nemzetben, hazában, emberekben, családokban gondolkodunk.

Mi ezt odaadjuk. A Gyurcsány-korszakban elvettek egyhavi nyugdíjat, most, hiába volt háború meg Covid-válság, mi nem vettünk el egy fillért sem, sőt, mi mindig, mindent odaadtunk, ami egyébként a nyugdíjasoknak jár” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Jövőre már 6 százalékos inflációval számol a kormány, ezért ennyivel emelkednek majd januártól a nyugdíjak. Emellett 2024-ben már ismét lesz nyugdíjprémium, ami 3,5 százalékos GDP-növekedés estén jár. Ennél többet, 4 százalékot jeleznek az elemzők a kormánnyal együtt. És természetesen februárban ismét jön a 13. havi nyugdíj is.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még