Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Itt vannak a részletek: érkezik a nyugdíjjal együtt a nyugdíj-kiegészítés is

A novemberi nyugdíjjal együtt utalják pénteken az átlagosan plusz 78 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést is, illetve a Magyar Posta ezen a napon kezdi a kézbesítéseket – mondta a kormányszóvivő a Facebookon.

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán megosztott videójában azt mondta: a kiegészítést januárig visszamenőlegesen fizetik ki, így biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést a mostani megemelkedett háborús és szankciós infláció mellett is.

Jelezte, hogy

a kifizetés 2,5 millió embert érint: az öregségi nyugdíjasokat és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőket.

A kiegészítő nyugdíjemelésre majdnem 190 milliárd forintot fordít a kormány – emelte ki Szentkirályi Alexandra. Úgy folytatta, hogy a kiegészítés mértéke – az éves inflációhoz igazítva – 3,5 százalékpont, ami egy 210 ezer forintos átlagnyugdíj esetén havi 6500 forintot, éves szinten pedig, a 13. havi nyugdíjjal együtt, majdnem 85 ezer forintot jelent.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, hogy a nyugdíj-kiegészítés azokhoz is eljut a napokban, akik nem átutalással kapják meg a nyugdíjat, hanem a postás kézbesíti nekik.

„Arról is szeretném biztosítani az időseket, hogy januárban ismét emelni fogjuk a nyugdíjakat, újabb hat százalékkal, mert ennyire becsüljük előre a jövő évi inflációt”

– fogalmazott a kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy februárban érkezik az emelt összegű 13. havi nyugdíj is.

Kapcsolódó tartalom

Kitért arra is: a kormány tisztában van azzal, hogy a nyugdíjasoknak különösen fontosak a rezsidíjak és az élelmiszerárak, ezért a kabinet kitart a rezsicsökkentés mellett, még akkor is, ha Brüsszel ezt el akarja törölni. Az élelmiszerárakat pedig az online árfigyelővel vették célba és a multikat a kormány rávette az élelmiszerárak csökkentésére – tájékoztatott a kormányszóvivő.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még