Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

A dunaújvárosi kohászat megmentésére támogató nyilatkozatot adtak a környezetvédelmi szerződés megkötéséhez

A dunaújvárosi kohászat megmentése érdekében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter támogató nyilatkozatot adott a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Fejér Vármegyei Kormányhivatal közötti környezetvédelmi szerződés megkötéséhez, ezzel biztosítva több ezer munkahely megmaradását a városban – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

A kormány szeptemberben döntött a más esetekben már 2004 óta létező közigazgatási hatósági szerződés kiterjesztéséről a környezetvédelem területére. A lépés célja, hogy a környezetvédelmi hatósági feladatokat ellátó kormányhivatal szerződéses keretek között működhessen együtt a jelentős környezeti terhelést jelentő üzemekkel, ha ezen terhelés mielőbbi csökkentését a cég vállalja, és a szerződés kötéséhez komoly gazdasági, munkahelyvédelmi közérdek fűződik.

Kapcsolódó tartalom

A dunaújvárosi kohót üzemeltető új tulajdonos – élve a jogszabályi lehetőséggel – kérte a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötését, amire a Miniszterelnökséget vezető miniszter jóváhagyása után kerülhet sor. A Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. a szénalapú acélgyártásról a környezetkímélőbb, elektromos ívkemencés technológiára szándékozik áttérni, amellyel mintegy 80 százalékkal csökkenti a működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást. A környezetvédelmi hatósági szerződés lehetővé teszi, hogy ezt az átállást a kohó leállítása nélkül végre tudják hajtani. Ez azért kiemelten fontos, mert technológiai okokból a kohó leállása esetén százmilliárdos költséget jelente egy újraindítás, ez pedig az üzem bezárásával és több ezer munkahely megszűnésével járna.

A saját acélipar Magyarország gazdasági szuverenitása szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, a dunaújvárosi acélgyártás működtetése ezért stratégiai fontosságú közérdek. A környezetvédelmi hatósági szerződés megkötése hosszú távon biztosítja a kohó működését, a munkahelyek védelmét és a környezeti terhelés mielőbbi csökkentését, a klímavédelmi célok elérését.

Kapcsolódó tartalom

Magyarországon jelenleg a kormány nem lát további olyan meglévő üzemeket, amelyeknél felmerül olyan közérdek, amely alapján szükséges és indokolt lenne környezetvédelmi szerződés kötése.

A folyamatban lévő beruházásokra soha nem vonatkozott a lehetőség, hiszen környezetvédelmi hatósági szerződést eleve csak olyan szervezet köthet, amely a tevékenysége gyakorlására már engedéllyel rendelkezik – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Ajánljuk még