Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Adjunk még több pénzt Ukrajnának? – Erről is szó lesz a nemzeti konzultációban

| Szerző: hirado.hu
Brüsszel újabb 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, és ezt a pénzt a tagállamokkal akarja kifizettetni, Magyarországtól is plusz befizetéseket kér – fogalmazott Menczer Tamás államtitkár a közösségi oldalán. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar emberek erről is elmondhatják majd véleményüket a nemzeti konzultációban. Emlékeztetett: Brüsszel úgy kért tőlünk plusz pénzt, hogy közben évek óta visszatartja a nekünk járó uniós forrásokat. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány nem hagyja, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba.

„Felül kell vizsgálni az uniós költségvetést” – Ezekkel a szavakkal nyitotta meg az Európai Bizottság elnöke az uniós állam- és kormányfők legutóbbi csúcstalálkozóját egy hete Brüsszelben.

Kapcsolódó tartalom

A kétnapos tanácskozáson immár többedszer volt téma a bizottság sokat vitatott javaslata, vagyis, hogy az uniós testület a migráció, a bürokraták fizetésemelése, és az EU által felvett hitelek kamatainak finanszírozása mellett

plusz pénzt vár a tagállamoktól az Ukrajnának szánt újabb 50 milliárd eurós keretre is.

„83 milliárd eurót adtunk eddig, most jöhet a következő 50 milliárdos lépés. Ukrajnának biztos támogatásra van szüksége” – mondta a csúcs után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, annak ellenére, hogy sajtóhírek szerint az ülésen ismét komoly kérdőjelek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az újabb támogatásra az unió honnan kerítene pénzt.

Kapcsolódó tartalom

Miközben

hazánk már a javaslat felvetésekor vitára alkalmatlannak nevezte az Európai Bizottság előterjesztését

és más tagállamok is aggályaiknak adtak hangot, a brüsszeli Politico a csúcsról közzétett tudósításában arról írt, hogy a tanácskozáson a tagállamok által befizetett adók emelése és a már létező uniós projektek finanszírozásának csökkentése vagy teljes leállítása is felmerült.


Brüsszel újabb 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, amit a tagállamokkal akar kifizettetni – erről is szó lesz a nemzeti konzultációban – hívta fel a figyelmet a Külügyminisztérium államtitkára szombaton a közösségi oldalán. Menczer Tamás hangsúlyozta:

Brüsszel több 10 milliárd euróból akar fegyvereket vásárolni Ukrajnának

és az unió számítása szerint a szomszédunkban zajló háború még legalább négy évig fog tartani. Hozzátette: minden humanitárius módon segítjük a háború elől menekülőket, de Magyarország nem fogja hagyni, hogy belesodorják a háborúba.

Kapcsolódó tartalom

„Mi ezt nem akarjuk, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk. Ráadásul Brüsszel úgy kér tőlünk plusz pénzt, hogy időközben és ezzel párhuzamosan

évek óta visszatartja a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Nagy kérdés, hogy a nekünk járó pénz megvan még, vagy már ez is Ukrajnában van” – magyarázta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

Az unió közben az eddig befagyasztott orosz pénzeket sem a tagállamoknak, hanem Ukrajnának csatornázhatná át – fogalmaz a Magyar Nemzet. A portál a csúcs után arról írt, hogy ez a terv már a készülő 12. szankciós csomagban is szerepelhet.


Brüsszel 12. szankciós csomagja komolytalan és ugyanolyan hatástalan lesz, mint az eddigiek – erről már a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszélt a közösségi oldalán.

Dömötör Csaba emlékeztetett: a korlátozások ellenére

a nyugati államok továbbra is üzletelnek Oroszországgal, a nagyvállalatok ígéretük ellenére nem vonultak ki az orosz piacokról és az orosz energiahordozók kereskedelme is zavartalanul folyik.

„Nekünk bérletet adtak a patás ördög szerepre, amikor az elejétől kezdve elmondtuk, hogy ez így nem fog működni. Azért nem fog, mert Európa pont azoktól a nyersanyagoktól függ, amelyekre kivetette a szankciókat. Oroszország pedig megoldja az értékesítést vagy harmadik szereplőknek vagy közvetítőkön keresztül. Meg is oldotta. A számokból egyértelműen látszik, hogy

az egész szankciós politika nem Oroszországot, hanem Európát rogyasztotta térdre”

– mutatott rá Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

Dömötör Csaba hangsúlyozta: irányváltásnak egyelőre nyoma sincs az unióban, jövőre ezért is kell változás a brüsszeli politikában.

Kiemelt kép forrása: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ajánljuk még