Aktuális

Meghalt az egyik utolsó vastüdőben élő ember

Cserben hagyott ország: néhány ezer forradalmár szállt szembe a szabadságharcot vérbe fojtó Vörös Hadsereggel

| Szerző: hirado.hu
November 4-e van, a nemzeti gyász emléknapja, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója. Reggel a parlament előtti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót. A Terror Háza Múzeumnál és a 301-es parcellánál egész nap várták a megemlékezőket. Délután emlékkoncertet tartottak a Szent István Bazilikában. A kormány 2013-ban nyilvánította a nemzeti gyász emléknapjává november 4-ét.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel majd engedték le félárbócra a nemzeti lobogót reggel a Kossuth téren, így emlékezve azokra a hősökre, akik az 1956-os forradalomban és szabadságharcban vesztették életüket.

Kapcsolódó tartalom

„Hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak” – hangzott el a sorsdöntő rádióbeszédben.  1956 november negyedikén reggel jelentette be Nagy Imre akkori miniszterelnök, hogy a szovjet csapatok megtámadták Magyarországot.

A túlerővel szemben néhány ezer forradalmár állt szemben, a szovjet hadsereg vérbe fojtotta a szabadságharcot. A megtorlások idején a több száz áldozat mellett tízezreket börtönöztek be.

A Híradót tudósító Molnár Zsófia, felidézte, hogy 67 éve tragikus napra ébredtünk. Több ezer katona és tank rohamozta meg az országot, ezzel elkezdődött a szovjet megszállás, amely végleg megpecsételte a forradalom sorsát.

„Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van”

– reggel 5 óra 20 perckor hangzott el Nagy Imre rádióbeszéde, amelyben a világ tudtára adta a hadüzenet nélküli fegyveres beavatkozást.

A köztársasági elnök Facebook-oldalán egy fotóval emlékezett.


Novák Katalin elnök azt írta hozzá: Tisztelet a hősöknek.

Orbán Viktor ugyancsak egy fényképpel emlékezett meg a forradalom és szabadságharc leveréséről.


A miniszterelnök úgy fogalmazott:

November 4. Nemzeti gyásznap. Gloria Victis, vagyis dicsőség a legyőzötteknek.

A Történelmi Vitézi rend az Új Köztemető 301-es parcellájánál emlékezett 1956 mártírjaira. Zászlókkal érkeztek és mécseseket gyújtottak Nagy Imre sírjánál.

Kapcsolódó tartalom

A Terror házánál civilek tömegei emlékeznek minden évben a megtorlás áldozataira. A legtöbben ezúttal is a hősök falánál rótták le kegyeletüket ahol mécseseket, gyertyákat gyújtottak.

Kapcsolódó tartalom

A keszthelyi Szent Miklós temetőben gyászoltak a helyiek november negyedikén.

A kopjafánál elevenítették fel az 1956-os forradalom leverésének pillanatait, majd közösen imádkoztak az elhunytakért.

Veszprémben a Brusznyai emléktáblánál gyűltek össze a gyászolók.

Az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta: fölemelő forradalmunknak és leverésének az évfordulója mindig is kell, hogy emlékeztessen bennünket.

Kapcsolódó tartalom

„Emlékeztessen hazaszeretetre, emlékeztessen hőseinkre, de azokra is, akik, mint Brusznyai Árpád ártatlanul vesztették életüket” – hangsúlyozta Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Soltész Miklós hozzátette: fontos, hogy a fiatalok lássák, hogy kik voltak a valódi bűnösök és végrehajtók,

akiknek családi örökösei azok, akik át akarják fordítani a történelmet, át akarják írni az akkori történéseket.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzeti Gyász Emléknapjának központi programja Budapesten, emlékkoncerttel ért véget a Szent István Bazilikában. Közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara.

Az emlékezés közös gyertyagyújtással zárult a Bazilika főlépcsőjén.

A koncert szombaton késő este lesz látható az M5-ön.

Kapcsolódó tartalom

Márai Sándor versével tisztelegtek a közmédia műsorvezetői 1956 mártírjai előtt:

Kiemelt kép forrása: Mécsesek a Szent István-bazilika elött az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2023. november 4-én.

Ajánljuk még