Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Viharos széllökések, zivatarok: fejfájást és migrént hozó ítéletidő csap le Magyarországra

| Szerző: hirado.hu
Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos széllökések miatt.
(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Az érkező, átvonuló hidegfront mentén zivatarok kialakulásához is kedvezővé válnak a feltételek – legkisebb eséllyel északkeleten lehet rájuk számítani.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (~10-20 milliméter, egy adott pont fölött egymást követő záporokból, zivatarokból akár >25-30 milliméter), viharos széllökések (ált. 60-85 kilométer/óra), illetve apró szemű (1 centimétert nem meghaladó) jégeső társulhat.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

Alacsony valószínűséggel heves zivatar is előfordulhat 1-2 centiméter átmérőjű jég kíséretében, ezekhez szintén társulhatnak 90 kilométer/óra körüli széllökések.

A déli, délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon és az Alföldön akár több helyen is viharos (jellemzően 60-85 kilométer/óra, főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a péntek délelőtti, déli órákban délkeleten akár ~85-90 kilométer/óra) széllökések kísérhetik. Estére valamelyest veszít erejéből a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok, 13 és 22 fok között valószínű. Az északnyugati tájakon már a reggeli órákban beállhat a csúcsérték. Késő estére 7 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen.

Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik.

Ajánljuk még