Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Az Európát érintő legégetőbb kérdések lesznek az új nemzeti konzultáció középpontjában

| Szerző: hirado.hu
A migráció mellett a gazdasági kérdések is fajsúlyosak lesznek a hamarosan induló nemzeti konzultációban, így az Európát érintő legégetőbb kérdésekben lehetőségünk lesz elmondani a véleményünket. Az uniós szinten egyedülálló lehetőség most azért különösen fontos, mert Brüsszel Magyarországra vonatkozó jelentésében azt szorgalmazza, hogy a kormány törölje el a kamatstopot, az extraprofitadót és a rezsicsökkentést.

Kedvezőek az Eurostat 2023 első félévére vonatkozó adatai Magyarország szempontjából. A lakossági gáz ára – a villany mellett – az egyik legolcsóbb az Európai Unióban. A rezsitámogatás pedig havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti a családok energiaszámláit. Akik az átlag felett fogyasztanak, azok is jóval a piaci árak alatt fizetnek az energiáért.

Brüsszel azonban nem tűri a családok támogatását – számolt be róla a Mandiner. A lap idézi az Európai Bizottság ajánlása alapján megfogalmazott, de az Európai Tanács által kiadott úgynevezett országspecifikus jelentést, amely a rezsicsökkentés azonnali eltörlését követeli Magyarországtól.

Kapcsolódó tartalom

Ebben többek között az olvasható, hogy a magyar kormány: „2023-ban és 2024-ben a lehető leghamarabb szüntesse meg a hatályban lévő szükséghelyzeti energiatámogatási intézkedéseket”.

Vagyis az uniós bizottság elvárja, hogy Magyarország haladéktalanul számolja fel a családokat védő rezsicsökkentést, a vállalkozások rezsitámogatását, az otthonteremtési támogatásokat, a változó kamatozású kölcsönökre bevezetett kamatstopot, az árstopokat, valamint az államilag támogatott lakossági, és a vállalkozásoknak elérhető kedvezményes kölcsönöket.

Magyarország már egy évtizede bevezette a rezsicsökkentést. Szakértők szerint erre azért volt szükség, mert a Gyurcsány-kormányok idején csökkenő reálkereset mellett megduplázódott az áram ára, a gázért pedig három és félszer kellett többet fizetni.

Az új nemzeti konzultációban három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz majd, amelyet azért kellett kiírni, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ránk akarja kényszeríteni saját akaratát.

Kapcsolódó tartalom

„A rezsicsökkentés, a kamatstop és az extraprofitadó is szerepelni fog a nemzeti konzultációban. Ezek olyan kérdések, amelyek meghatározzák a magyar gazdaság és a magyar családok mindennapjait”  – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kedden.

Csütörtökön az is kiderült, hogy a gazdasági témájú kérdések mellett a kormány a migráció ügyét is újra napirendre veszi a nemzeti konzultációban.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár mindezt azzal indokolta, hogy az új migrációs paktum bevezetésével Brüsszel ránk akarja erőltetni az illegális migránsokat, de a magyar kormány álláspontja egyértelmű:

nemet mondunk a migránskvótára és a migránsgettókra.

A migráció is hangsúlyos része lesz a nemzeti konzultációnak” – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója egy videóban. Hollik István arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan már mindenki számára nyilvánvaló, hogy Európában összefüggés van a terrorcselekmények valamint a migráció között, Brüsszelt ez sem tántorítja el a tervétől, hogy migránsgettókat hozzon létre a kontinensen. Megjegyezte azt is, hogy ebben a kérdésben a kormánynak nemcsak Brüsszellel van vitája, hanem a hazai „dollárbaloldallal” is.

Hangsúlyozta, hogy a migrációs paktumot az Európai Parlamentben Gyurcsányéktól a Jobbikig mindenki megszavazta. Hollik István szerint igent mondott rá többek között Dobrev Klára, Donáth Anna, Cseh Katalin és a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton is.

Kapcsolódó tartalom

Az újabb nemzeti konzultációt Orbán Viktor Brüsszelből hirdette meg a múlt héten, amikor az uniós csúcson tartózkodott.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Nem babra megy a játék, komolyra fordultak a dolgok”, majd hozzátette: a konzultáción válaszoló több millió állampolgár kellő támogatottságot ad és így a kormány magabiztosan védheti meg Magyarország érdekeit Brüsszelben.

Kiemelt kép: Hirado.hu grafika

Ajánljuk még