Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Halottak napja: összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

Mindenszentek és halottak napja miatt hosszabb nyitvatartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők. A budapesti sírkertek csütörtökön reggel fél 8-tól este 8-ig tartanak nyitva; a temetők környékén fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. Halottak napján a BKK járatai az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek, a temetőket érintő vonalakon ugyanakkor sűrítik a járatokat. A vonatok és a távolsági buszok menetrendje is változik.

A temetők környékén útlezárásokra kell számítani. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák.

November 2-ig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani. Kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahova – a temetői forgalomtól és telítettségétől függően – november 2-án este 8 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani.

Új köztemető

Közösségi közlekedés

Az Új köztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as, az ebben az időszakban minden nap napközben az Új köztemetőig közlekedő 37-es villamost, a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as, a 202E és a 268-as autóbuszokat ajánlja.

Közúti közlekedés

Az Új köztemetőbe a temetői forgalomtól és telítettségétől függően – november 2-án este 8 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani.

Farkasréti temető

A Farkasréti temető a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar, illetve az M2-es metró felől közlekedő 59-es, illetve az 59A villamossal, illetve a 8E és az 53-as autóbusszal érhető el.

Óbudai temető

Az Óbudai temető megközelítéséhez a 160-as és a 260-as autóbuszjáratot ajánlja a BKK.

Kapcsolódó tartalom

Rákospalotai temető

A Rákospalotai temető megközelítéséhez a 196-os, 196A, valamint a 231-es és a 231B autóbuszokat, továbbá a csuklós autóbuszokkal közlekedő 130-as járatot ajánlja a BKK.

Kispesti temető

A Kispesti temető megközelítéséhez a 42-es villamos helyett közlekedő pótlóbuszt, továbbá a 93-as, a 93A, a 132E, a 142E, a 194-es és a 194B autóbuszokat ajánlja a BKK.

Budafoki temető

A Budafoki temető az 58-as és a 158-as, a 250-es és a 250B buszjárattal közelíthető meg.

Fiumei Úti Sírkert

A Fiumei Úti Sírkert megközelítésére a BKK a 23-as, illetve a 24-es villamos mellett Kőbánya felől a 28-as, a 28A és a 37-es villamost ajánlja.

További információk ide kattintva érhetőek el.

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan friss információkat nyújt a BudapestGO alkalmazáson és a BKK Info weboldalán keresztül.

Kapcsolódó tartalom

Forgalomváltozásokra figyelmeztet a MÁV-Volán

A MÁV-Volán-csoport tájékoztatása szerint november 2-án, halottak napján a tanítási szünetes munkanapra, november 3-án pedig a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára vonatkozó menetrend lesz érvényben. November 4-én már a megszokott közlekedési rend, szabadnapi menetrend szerint indulnak az autóbuszok – írták.

Egyes településeken halottak napja alkalmából tartott megemlékezések időszakában pluszjáratok közlekednek a temetők jobb elérése érdekében. A részletek a társaság honlapján érhetők el. A helyi járatok menetrendjéről a települések aloldalakon is elérhetők információk (volanbusz.hu/telepulesnev).

A HÉV-ek november 2-án és 3-án a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint járnak.

Fokozott rendészeti szolgálat a temetőkben halottak napján is

A biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőkben halottak napján is megerősített rendészeti szolgálat lesz érvényben, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

Kapcsolódó tartalom

A polgárőrség – együttműködésben a rendőrséggel és az önkormányzatokkal – a települési sajátosságok figyelembevételével, fokozott és folyamatos járőrszolgálatot lát el a temetők közelében lévő közterületeken.

A korábbi évek tapasztalatai szerint a temetők környékén ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások, illetve gyakran lopnak el a sírokról virágot, koszorút, esetleg őrizetlenül hagyott táskát. Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, amelyeken a zseblopások elkerülésére különösen figyelni kell.

A közúti forgalom ezekben a napokban a többszörösére nőhet, ezért a rendőrség kéri, hogy

mindenki időben induljon el, az esetleges forgalomkorlátozásokról, terelésekről pedig előre tájékozódjon.

Kapcsolódó tartalom

Figyeljünk, hogy ne okozzunk tüzet a temetőkben és a lakásban

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) többnyire a mécsesek, gyertyák gyújtásából eredő, a temetőkben vagy lakásokban keletkező tüzek megelőzésére figyelmeztetett, emlékeztetve arra, hogy tavaly 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mécsesek, gyertyák otthoni meggyújtása lakástűzhöz is vezethet, ha azokat felügyelet nélkül hagyják, illetve túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz.


Elhunyt szeretteinkre emlékezünk halottak napján

A november 2-ai halottak napját Clunyi Szent Odilo apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencésházakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, a közbenjárás értük a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Eszerint azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de lelkükön még törlesztendő bűn- és büntetésteher van, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradott híveknek, hogy imával, vezekléssel, szentmisével tehetnek valamit meghalt szeretteikért.

Kapcsolódó tartalom

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtanak az elhunyt szerettek emlékére.

Asszonyok állnak egy sírnál, háttérben mécsesek világítanak a sírokon halottak napján a temetőben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A szokáshoz kapcsolódó népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy

a „véletlenül kiszabadult lelkek” visszataláljanak sírjukba, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

A sírokat ilyenkor azért kell megszépíteni, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükön.

A bukovinai székelyek – ahogy más kultúrákban is szokásos – még ennivalót is vittek ilyenkor a temetőbe. Az eredetileg az örök életről szóló „reményünnepet” a mediterrán népek ma is fiesztával ünneplik.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még