Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Ön eltörölné az óraátállítást? Olvasóink szavaztak, mutatjuk az eredményt

| Szerző: hirado.hu
Magyarországon vasárnap kezdődött a téli időszámítás, az órákat hajnali három óráról kettőre állítottuk vissza. Kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére, hogy eltörölnék-e az óraátállítást. Mutatjuk az eredményt!

Szavazóink egyhangú döntése alapján az óraátállításnak egyszer s mindenkorra véget kellene vetni.

Szavazóink 95 százaléka gondolja úgy, hogy az óraátállítást el kellene törölni.

Kétharmaduk a nyári, egyharmaduk pedig a téli időszámítást választaná. Szavazóink csupán 5 százaléka gondolja úgy, hogy továbbra is meg kellene hagyni, mivel energiát lehet vele spórolni.

Korábban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték a témában a Kormányinfón. A miniszter azt felelte, hogy a nyári és téli időszámítás váltakozását egységesen lenne értelme eltörölni, mert másként külön időzónában leszünk a szomszéd országokhoz képest.

Ha ilyen döntés születik, támogatnák azt, hogy a nyári időszámítás maradjon

– jelezte.

Kapcsolódó tartalom

Minden lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai is

Magyarországon jelenleg a közép-európai nyári időt (CEST) használjuk, október 29-én éjjel térünk át a közép-európai időzónára (CET).

Amennyiben az óraátállítás eltörlésekor a CET időzónát választanánk, úgy a gyakorlatban a télen megszokott napfelkelték és napnyugták megmaradnak, nyáron viszont lenne olyan nap, amikor már hajnali négy előtt kivilágosodna. CEST esetén a nyáron megszokott napok mellett egy-egy téli reggel lenne sötét, amikor csak reggel fél kilenckor bújna elő a nap.

Mivel vasárnaptól Magyarországon ismét áttértünk a téli időszámításra, hajnalban így egy órával korábban kezd világosodni, cserébe viszont egy órával hamarabb köszönt ránk az este.

Az óraátállítás nincs jó hatással a szervezetünkre

Szakemberek szerint a változás sokaknak okoz kellemetlenséget. Az óraátállítást követő napokban többek között átmeneti fáradtság, depresszió, alvás- és emésztési zavarok is felléphetnek. Érdemes ilyenkor korábban lefeküdni, hogy hozzászoktassuk a szervezetet az átálláshoz.

„Az átállás a bagoly típusúakat viseli meg, akik későn fekszenek és későn kelnek, hiszen egy órát ellopnak tőlük, és ezt nehezen élik meg. Az első néhány napban fáradtabbak és dekoncentráltabbak lehetnek” – fejtette ki Szakács Zoltán neurológus, a Honvédkórház főorvosa.

Az óraátállítás továbbá időzavart is okozhat, ami növeli a késések valószínűségét. 

Kapcsolódó tartalom

Az energiamegtakarítás előnye egyre kérdésesebb

A korábbi felmérések szerint az óraátállítással egy kisebb város éves energiaszükségletét is meg lehet takarítani – egyebek mellett főként ezért vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert, Magyarországon például 1980-ban.

Ám mivel az energiahálózatok és a közvilágítás már automatikusan működik, önvezérlő módon alkalmazkodva az éppen aktuális fényviszonyokhoz, így a szakértők úgy vélik, az energiamegtakarítás előnye egyre kérdésesebb.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: hirado.hu)

Ajánljuk még