Aktuális

Lezárják péntek este a Hősök tere környékét, több buszjárat útvonala módosul

Kísért a múlt: Karácsony éppen olyan adósságbáró, mint Demszky volt

| Szerző: hirado.hu
Ugyanott tart a főváros jelenlegi vezetése, ahol Demszky Gábor idejében, legalábbis ami az 50 milliárdos BKK-adósságot illeti. Az egykori SZDSZ-es főpolgármester ugyanis nagyjából akkora mértékű adósságot hagyott maga után, mint amennyit most a baloldal közös városvezetője a BKK-n keresztül készül felhalmozni – írja a Magyar Nemzet.

Négy év baloldali városkormányzás után újra eljutott Budapest oda, ahol 2010 előtt volt – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője azután, hogy kiderült, Karácsony Gergelyék ugyanazt a módszert alkalmazták, mint amit Gyurcsány a 2006-os választás előtt csinált. Azaz „trükkök százaival” elleplezi az adósságot, áttolva azt a választások utánra, hogy emiatt ne bukjon meg azonnal.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (MTI/Balogh Zoltán)

Mint ismert, a 2010 előtt kötött hitelszerződések miatt a város hitelképessége az év októberére lényegében kimerült. Demszky Gáborék 2010 előtt százmilliárdos nagyságrendet meghaladó hitel felvételére kényszerítették a BKV-t, amelynek a visszafizetésére a cégnek semmi esélye nem volt. Az államnak be is kellett avatkoznia, hogy megmentse Budapestet a Demszky által előidézett csődtől, így akkor kifizették a BKV 50 milliárd forintot meghaladó adósságállományát.

Mint azt a hirado.hu is megírta,

Karácsonyék elképzelése szerint a főváros helyett úgynevezett faktorálási eljárással a bankok fizetnek a BKK-nak, amelynek ez az 50 milliárd hiányzik a közösségi közlekedésre fordítandó pénzéből. Amit a bankok kifizetnek most a Városháza helyett, azt majd jövőre a főpolgármester a budapestieken fogja behajtani, busás kamatokkal terhelve.

Kapcsolódó tartalom

Ez a fajta eladósítás nem új keletű a baloldalon, ráadásul a BKK igazgatósági elnöke ma nem más, mint Gyurcsány Ferenc volt pénzügyminisztere, Draskovics Tibor.

Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott: mostanra elfogyott az emberek befizetett adója, elfogyott a mások pénze, visszajutottunk a 2010-es évek elé.

„Amikor a város működési hiánnyal küzdött, nem voltak fejlesztések, elkezdték emelgetni a közműdíjakat, a vonaljegyek árát. Sajnos arról a Tarlós István nevével fémjelzett fejlődési pályáról, ahonnan el tudott indulni a választások után Karácsony, mára visszasüllyedtünk Demszky szintjére”

– hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Emlékeztetett: 2010 után évekbe telt, amíg Tarlósék vissza tudták állítani a város működési egyensúlyát, amit most Karácsonyék annyira leromboltak, hogy újabb többéves, szisztematikus helyrehozatali munkára lesz majd szükség a következő főpolgármester idején.

Kapcsolódó tartalom

Nagy esélye van annak, hogy már a választások idejére, 2024-re újbóli működési hiány áll be a fővárosban, és folyószámlahitelből kell majd működtetniük a várost.

A mostani 50 milliárdos eladósítás gyorsítja a következő működési zavarok kialakulását. Az biztos, hogy akárki lesz is a főpolgármester, nagyon nehéz helyzettel fog szembesülni. Abban is egészen biztos vagyok, hogy ha a jelenlegi vezetés, a baloldali többség marad, akkor a 2024-es évet pénzügyileg nem fogja túlélni a főváros” – mondta a Magyar Nemzetnek Wintermantel Zsolt.

Kiemelt képen: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán, 2023. szeptember 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még