Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Óráink vannak hátra: elárulta az órásmester, mire érdemes figyelni óraátállításnál

| Szerző: hirado.hu
Hiába döntött már 4 éve az Európai Parlament az eltörléséről, egyelőre marad az óraátállítás. Holnaptól érvényes a téli időszámítás: a mutatókat hajnali 3-kor kell 2 órára visszaállítani. A többség nyilván ezt csak reggel teszi majd meg, de aki korai vonatra száll, ne felejtse, hogy a változás a menetrendet is érinti.

Tomácz Imréné már átállította a konyhában az órát. Azt mondja: ő már szombaton átállítja a mutatókat.

„Mi már nyugdíjasok vagyunk és mindegy, hogy mikor állítjuk át az órát, de szerintem én már este át fogom állítani” – mondta.

Már szombaton előreállítja az órákat Preisz József órásmester is. Nemcsak másokét, a sajátjait is.

„Most 3 óráról állítjuk át két órára, de ha nem szakember állítja át, akkor azt javaslom, hogy hátrafelé ne hajtsák az órát, hanem inkább előre” – javasolta a szakember.

A templomtornyok óráinak is a pontos időt kell mutatniuk.

A zalaegerszegi evangélikus templomban a rendszer már mechanikus, de így sem kerülhető el, hogy felmenjenek a toronyba.

Az óraátállítás a közlekedést is befolyásolja. Azoknak, akik éjjel utaznak, figyelniük kell arra, hogy a busz- és vonatjáratok menetrendjei is követik a téli időszámítást.

Akik erről megfeledkeznek, azok egy órával többet tölthetnek várakozással.

Kapcsolódó tartalom

A belföldi vonatoknál a győrit az esztergomit a székesfehérvárit és a békéscsabait érinti az óraátállítás.

A nemzetközi járatoknál pedig a brassói, a bukaresti, a müncheni, a zürichi, és a Kijev-Bécs járatok indulási ideje változik a téli időszámítás szerint. A Volán járatainál csak néhány belföldi és külföldi járat indulása módosul.

A belföldi vonatok mindenhol kivárják már a téli időszámítást és a téli időszámítás szerint indulnak el.

A nemzetközi vonatok közül, amelyiket a külföldi szakaszon érint az óraátállítás, a magyarországi szakaszon már mindegyikük a téli időszámítás szerint közlekedik.

Kapcsolódó tartalom

Az óraátállítás miatt a főváros éjszakai tömegközlekedése nem változik jelentősen. A legtöbb járat hajnali 2 és 3 óra között a téli és a nyári időszámítás szerint is jár. A kivételek a BKK honlapján olvashatók.

Tudta?

Az óraátállítás rendszerét még az első világháború idején vezették be, azért, hogy a hosszabb nappalokkal vagy éjszakákkal energiát spóroljanak. A téli és nyári időszámítás itthon 1980 óta vált rendszeressé.

Mivel energiahatékonyság szempontjából a szakértők szerint ma már nem mérvadó az óraátállítás, az Európai Parlament 2019-ben megszavazta az eltörlését. A koronavírus-járvány miatt azonban ezt elhalasztották, majd a határidőt 2024-re tolták ki.

Idén azonban még biztosan át kell állítani az órákat: vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára, így egy órával tovább alhatunk.

Ajánljuk még