Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

„Minél több Neumann Jánost szeretnénk látni”

Az augusztus-szeptemberben megrendezett szegedi Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) és a most záruló Study Camp rendezvény fontos célkitűzésének nevezte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, hogy az informatika területén minél több tehetség, minél több új Neumann János kerüljön elő.

Fábián Gergely a Study Camp szombati zárórendezvényén az MTI-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy idén van Neumann János magyar születésű matematikus születésének 120. évfordulója, és ehhez is kapcsolódik az esemény, hiszen a diákok, akik a szegedi diákolimpia arany- és ezüstérmesei voltak, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság meghívására érkeztek Budapestre.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Neumann János személye, szellemisége nyilvánvalóan inspirálóan hatott, illetve hat minden résztvevőre.

Kiemelte, hogy a minisztériumot büszkeséggel töltötte el, hogy idén augusztus-szeptemberben 350 résztvevővel Magyarország rendezhette meg az informatikai diákolimpiát Szegeden, azután, hogy az ezt megelőzőt Szingapúrban a koronavírus-világjárvány miatt csak online formában lehetett megtartani.

A szombaton zárult verseny a szegedi diákolimpia utóeseménye, amelyre a 28 legjobb teljesítményt nyújtó diák kapott meghívást

– ismertette az államtitkár. Fábián Gergely úgy fogalmazott, nagy jelentősége van annak is, hogy az ideérkező külföldi diákok megismerik, megismerhetik Magyarországot, a magyar kultúrát.

Kozsik Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának (ELTE IK) dékánja köszöntőjében amellett, hogy az ELTE IK bemutatása kapcsán kiemelte a kar elkötelezettségét az informatikai tehetséggondozás, az informatikai kutató-fejlesztő szakemberek képzése mellett, a szakmai kulisszák mögé is bepillantást engedett.

Ismertetése szerint nagy kihívás volt számukra egyszerre szórakoztató és ugyanakkor a résztvevők tudásszintjéhez mérten új ismereteket átadó programsorozatot szervezni, olyat, amely főként a gyakorlati feladatmegoldásra, csapatmunkára, a versenyszellemre alapoz, és nem a hagyományos előadásokra, ez pedig nagyon nagy tetszést aratott a diákok körében.

Kapcsolódó tartalom

A szakmai program középpontjában az ELTE IK nagy kutatási irányait képviselő számítógépes látás, képfeldolgozás, környezetérzékelő szenzorok, autonóm rendszerek és mesterséges intelligencia álltak.

A Study Camp rendezvény szombati záróeseményén a résztvevőket Benjamin Burton, az IOI elnöke, Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke és Lei Wang, a Huawei Európai Kutatóintézetének HR-igazgatója is köszöntötte, a legjobban szereplő diákok teljesítményét pedig oklevéllel ismerték el.

Az esemény mellé kiadott ismertető tájékoztatóban a szervezők azt írták, az IOI Study Camp idén Budapesten, az ELTE IK épületében került megrendezésre, az ELTE IK és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében, a Huawei támogatásával, október 25-29 között.

A szakmai programok szombaton lezárultak, a diákok vasárnap kirándulásokon vesznek részt és Budapest nevezetességeivel ismerkednek meg. Az IOI rangos nemzetközi megmérettetésén a világklasszis informatikai tehetségek versenyeznek a legjobbaknak járó olimpiai érmekért.

A versenyt hagyományosan kiemelt figyelem övezi a tech cégek és a felsőoktatás részéről, amelyek a tehetségek felkutatásában és támogatásában érdekeltek. Az IOI-ra már bekerülni sem könnyű, a versenyzők felkészítő versenyek sorozatán vesznek részt, ahonnan csak a legjobbak jutnak ki az olimpiára.

A magyar felkészítő versenyek az ELTE és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság több mint 20 éves múltra visszatekintő tehetséggondozási programja keretében zajlanak, melyeknek köszönhetően az olimpiákon magyar diákok is több ízben szereztek dicsőséget és érmet.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy Magyarországot a fiatal tehetségek felkutatását szolgáló nemzetközi kezdeményezésekbe bekapcsolják. Mind az ELTE IK, mind az NJSZT jelentős eredményként könyveli el, hogy Magyarország 2023-ban elnyerte az IOI és az IOI Study Camp rendezésének jogát – olvasható az összegzésben.

Ajánljuk még