Aktuális

Hollik István: A háborúpártiak megint közelebb tolták Európát a háborúhoz

Gránátrobbanás, automata fegyverek, macheték – mindennapossá váltak a lövöldözések a déli határnál

| Szerző: hirado.hu
Magyarország déli határainál az utóbbi hónapokban szinte mindennapossá váltak a lövöldözések. Úgy tűnik, az embercsempészek könnyen szereznek fegyvert, amit használnak is, ráadásul nemcsak egymás ellen, hanem a magyar határ támadásához is. Magyarország többszáz milliárd forintot költött már a határvédelemre, amihez Brüsszel gyakorlatilag semmivel nem járult hozzá.

A szerb csendőrség tagjai szeptember közepén golyóálló mellényben, talpig felgyverkezve vonultak ki a vajdasági Hajdújárás melleti erdőbe. A különleges alakulatok quadokkal és drónokkal fésülték át a területet, hogy megtalálják az erdőben lövöldöző migránsokat. Az összecsapásokban akkor egy bevándorló életét vesztette és többen megsérültek.

Egy hónappal korábban, augusztus elején a településen egy lakóház előtt történt gránátrobbantás. A detonációba sok ház az ablaka beleremegett, ráadásul többek szerint lövések is eldördültek. A célpont egy helyi család lehetett, a családfő ugyanis gyakran hívta ki a rendőrséget

a migránsok folyamatos lövöldözése miatt.

Kapcsolódó tartalom

Egy héttel korábban a Hajdújárással szomszédos Palicson is lövöldözés volt. A migránsok szinte a község központjában, alig 150 méterre egy iskolától, délelőtt fél tízkor nyitottak tüzet egymásra egy elhagyatott épületben. Egy iraki származású migránst életveszélyes sérüléssel vittek a szabadkai kórházba.

Januárban pedig a szerbiai Zombor közelében

két migránscsoport támadt egymásra automata fegyverekkel és machetékkel.

A szerb média több sérült bevándorlóról és egy halálos áldozatról adott hírt.

Tavaly november végén fegyverropogás törte meg a csendet a magyar-szerb határhoz közeli Horgoson. Miután a lövések eldördültek, a helyszínről migránsok futottak el. A falu egyik térfigyelő kamerája rögzítette, amint férfiak a kezükben gépfegyverrel vonultak az utcán.

A balkáni útvonalon Európa felé tartó bevándorlók között folyamatosan nő a feszültség. Itthon már 2015-ben, a migránciós hullám kirobbanásakor látszott, hogy a helyzet akár néhány óra alatt is pattanásig feszülhet. Miközben akkor az országba érkező tömegek a fővárosban a Keleti pályaudvaron tüntettek, a Szerbiában ragadt csapatok megpróbáltak áttörni a röszkei határátkelőt.

A rendőröket botokkal és kövekkel támadták meg.

Kapcsolódó tartalom

A fellázadt agresszív tömeget végül csak vízágyúkkal sikerült megfékezni.

A kormány nem sokkal korábban döntött úgy, kerítést épít a határon, amely a támadás előtti napon készült el. Magyarország azóta is, immár nyolc éve védi hazánk és egyben Európa külső határát. A szerb-magyar szakaszon 2015 óta csaknem egymillió határsértőt fogtak el a hatóságok, hazánk pedig az elmúlt években több száz milliárd forintot költött határvédelemre, amelyhez az Európai Unió nem adott támogatást, sőt, az Európai Bizottság pert indított ellenünk a határvédelmi rendszer lebontása érdekében. A brüsszeli döntéshozók asztalán ugyanis évek óta a bevándorlók befogadása és a tagállamok közötti elosztása szerepel.

Hogyha az Európai Unióban nincs változás, akkor – amit a magyar kormányfő is szorgalmaz

a helyzet eszkalálódik.

„A migránsbűnözés és a migránsterror fogalma valósággá válhat, ha nem lesz változás Európában” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en. A Századvég Alapítvány tanácsadója hangsúlyozta: a helyzet egyre tarthatatlanabb, a következő európai parlamenti választások tétje ezért az, hogy lesz-e többség a brüsszeli migránsbarát erőkkel szemben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még