Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Gigászi ingatlanpanamába bonyolódott Karácsony Gergely milliárdos közművezére

| Szerző: hirado.hu
Minden követ megmozgat Mártha Imre, hogy a saját tulajdonú balatoni földjének egy részét belterületté nyilváníttassa, és megindulhasson a parcellázás. A balatonfüredi területen nagyjából 140 telket tudna kialakítani, a helyi telekárakból kiindulva így akár 80–100 millió forintot is kaphat egyetlen telekért. A fővárosi közművezér birtoka Natura 2000-es besorolású, ami azt jelenti, hogy fokozottan védett állat- és növényfajok élnek rajta.

Mártha Imre gondosan titkolt birtoka közvetlenül szomszédos Balatonfüred legértékesebb belterületével, a fővárosi közművezér ezért látta meg benne a többmilliárdot érő spekuláció lehetőségét – számolt be a Metropol.

Mint kifejtik,

a Karácsony Gergely főpolgármester által nyolcmilliós prémiummal kistafírozott Mártha Imre hosszú ideje minden követ megmozgat, hogy a földterület egy részét belterületté nyilváníttassa és megindulhasson a parcellázás.

A Metropol számításai szerint a területen a balatonfüredi átlagos ezer négyzetméteres telkeket figyelembe véve 140 telket tudna kialakítani. A füredi telekárakból kiindulva mintegy 80–100 millió forintot kaphat egyetlen telekért, vagyis

összesen 10–15 milliárd forintot kereshetne az üzleten.

Kapcsolódó tartalom

Sajtóinformációk szerint a fővárosi közműcég vezetője folyamatosan dolgozik a hatalmas üzlet véghezvitelén. Mivel az egész terület átminősítését egyelőre nem sikerült elérnie, az ilyesfajta ingatlanspekulációban jártas ügyvédei tanácsára egy másik trükkel próbálkozott. Ennek lényege, hogy nem egyszerre, hanem részletekben érje el a terület átminősítését, mondván, így nem lesz annyira „szembetűnő” a spekuláció.

Az ezt bizonyító iratok most nyilvánosságra kerültek. Mártha kérését napirendre vette a balatonfüredi önkormányzat: „Mártha Imre Edgár kérése, hogy az Óvoda utca felett, 0148/13 hrsz-ú külterületi, több mint 13 hektár nagyságú telkéről 4000 négyzetméternyi rész legyen kertes lakóövezeti besorolással belterületbe vonható” – áll az önkormányzati egyik előterjesztésben, ami Mártha Imre külön kérésére került napirendre.

Az önkormányzat azonban felismerte a milliárdos spekulációs szándékot, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal egyeztetve nem volt hajlandó megtárgyalni az indítványt.

Fontos tudni, hogy a fővárosi közművezér birtoka Natura 2000-es besorolású, ami azt jelenti, hogy fokozottan védett állat- és növényfajok élnek rajta.

A balatonfüredi 14 hektáros birtok szinte elenyészik a fővárosi közművezér hatalmas ingatlanbirodalmában.

Ennek székhelye a Prisztás-villa Budapest XII. kerületében, amit a Metropol szerint a hírhedt maffiózó családjával üzletelve szerzett meg magának. Emellett a Balatonnál, Alsóőrsön is van egy 500 négyzetméteres villája.

Egy részvénytársaság révén részben tulajdonolja és irányítja a balatonalmádi kikötőt is, a Vitorlás Kikötő Zrt-nek ő az egyedüli önálló cégjegyzésre jogosult vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők véleménye szerint a Mártha Imre, illetve családja által vezetett, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég szolgálhat a milliárdos ingatlanvagyon elrejtésére. Ennek valódi nagyságát megbecsülni sem lehet. Amikor Márthát Karácsony Gergely, nyilvánvalóan Gyurcsány javaslatára kinevezte a hatalmas fővárosi közművállalat élére, az általa vezetett cég összes telephelyét hirtelen eltüntették a cégnyilvántartásból.

A tucatnyi telephely azonban bizonyította, hogy a Mártha-klánnak az ukrán határ menti településektől egészen Balatonfüredig vannak „érdekeltségei”. A fővárosi agglomerációban elhelyezkedő Zsámbékon például nemrégiben egy kamuházat árult a cég, az épület ugyanis sem a tulajdoni lapon, sem a hivatalos térképmásolaton nem szerepelt – olvasható a Metropol weboldalán.

Kiemelt képen: Mártha Imre és Karácsony Gergely. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még