Gyász

Elhunyt Gát György

Alapjogokért Központ: A magyarok csaknem kétharmada szerint a DK árnyékkormánya csak egy kommunikációs trükk

A magyar választók jelentős többsége (60 százaléka) elégedetlen a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányával, szerintük az elmúlt egy évben rosszul teljesített Gyurcsány Ferenc politikai formációja. Ezt a „lesújtó véleményt” csak megerősíti a tény, miszerint a megkérdezettek majdnem kétharmada (64 százaléka) úgy véli, az árnyékkormány nem több egy kommunikációs trükknél – derült ki az Alapjogokért Központ aktuális, országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely részleteit kedden közölték az MTI-vel.

A kutatásban – amelyet október 9. és 13. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – azt írták, hogy hétvégén ünnepelte fennállásának 12. évfordulóját Gyurcsány Ferenc pártja, a DK, mely egy éve hozta létre saját „brandjét”, az árnyékkormányt, aminek eredeti célja egy koherens kormányzati program megalkotása volt.

Kapcsolódó tartalom

A baloldali közbeszédet is csak mérsékelten érdeklő árnyékkormányzással Gyurcsány Ferenc pártja egészen odáig ment, hogy az igazi kormányinfó mintájára, nagyjából kéthetente árnyékkormányinfókat tartott” – fogalmaztak.

Hangsúlyozták, hogy a kezdeti lendület hamar érdektelenségbe fulladt, egy év elteltével pedig már a magyarok többsége (60 százaléka) nemcsak elégedetlen a formáció tevékenységével, hanem közel kétharmaduk (64 százalékuk) egyenesen ,politikai reklámterméknek, kommunikációs trükknek tartja.

Erős visszajelzésnek nevezték a DK számára, hogy még az ellenzéki összefogás szavazóinak harmada, valamint a rendszerkritikusnak kikiáltott fiatalok (18-29 évesek) 58 százaléka is úgy véli, rosszul teljesített a DK politikai brandje.

Kapcsolódó tartalom

A központ szerint csak „tetézi” az eredménytelenséget, hogy a magukat centrum szavazóként identifikálókat sem sikerült megszólítani, ugyanis 58 százalékuk kommunikációs trükként gondolt a formációra.

Bár a számok tükrében az árnyékkormány kifejezetten találó név, hiszen a Demokratikus Koalíció beárnyékolta a baloldalt; igaz, ezen túlmenően sem politikai népszerűséget, sem kormányzóképességet nem hozott az ellenzéknek. Az árnyékminiszteri pozíciók lényege a pártprogram világossá tétele kellett volna, hogy legyen, ám míg a DK lépten nyomon élt a szociális demagógia eszközével (emlékezzünk csak az Orbán Viktor az árakat emeli, Dobrev Klára a béredet fogja emelni szlogenre), addig Bodnár Zoltán, árnyék-pénzügyminiszter éppen a minimálbér emelés ellen, a megszorítások mellett tette le a voksát – az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok pedig sötétben hagyták a valódi célokat” – írták.

Úgy folytatták, hogy működőképes alternatívához politikai szakértelemre, a nemzeti érdekek képviseletére, világos pénzügyekre és hitelességre, nem pedig nemzetközi hálózatokra, „guruló dollárokra”, homályos magyarázkodásokra és kommunikációs trükkökre volna szükség.

Kapcsolódó tartalom

A Gyurcsány-kormányok megszorításalapú neoliberális politikája a mai napig népszerűtlenné és hiteltelenné teszi az ellenzéket, hiába minden külföldi segítség, úgy tűnik, hogy a magyar választók támogatása nélkül a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya továbbra is marad az árnyékban” – áll a felmérésben.

Ajánljuk még