Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Frank Füredi: 1956-ban valami fantasztikus dolog történt Magyarországon

Magyarországon 1956. október 23-án valami fantasztikus dolog történt: a sztálinista diktatúrában élő emberek, akik korábban féltek, és csak halkan merték egymásnak elmondani, miben hisznek, aznap büszkén, és öntudatosan az utcára mentek, hogy fellázadjanak a rendszer ellen – mondta el brüsszeli ünnepi beszédében Frank Füredi, a Matthias Corvinus Collegium brüsszeli képzési központjának (MCC Brussels) igazgatója.

Az MCC Brussels által szervezett hétfő délelőtti megemlékezésen a magyar származású professzor személyes hangvételű beszédében kiemelte: e fantasztikus pillanat öröme egészen addig tartott, amíg a szovjet tankok visszatértek Magyarországra, annak ellenére, hogy a magyar emberek közben a Nyugat segítségét várták.

Kapcsolódó tartalom

Számomra ez egy döntő lecke volt, mert megtanultam, hogy a szabadságért folyó harcban senki mástól nem lehet segítséget várni. A küzdelemben az emberek csak saját magukra számíthatnak, ugyanakkor össze kell fogni más, a szabadságot szerető népekkel is” – emelte ki.

Frank Füredi a történelmi emlékezet jelentőségéről szólva kijelentette: „az nem tart örökké, folyamatosan fel kell tölteni, mivel az emberek hajlamosak elfelejteni, milyen rossz is volt valójában”.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabadságot sem lehet természetesnek venni, mert az csak egy pillanatnyi mozzanat, „amit nagyon erősen meg kell ragadni, máskülönben tovaillan”.

Véleménye szerint jelenleg Európában a szabadságot mindenféle erők üldözik és próbálják meg aláásni. „Ők úgy tekintenek a szabadságra mint valamire, amit szeretnének elvenni tőlünk. Azt hiszik, jobban tudják, mi az érdekünk, mint mi magunk” – fogalmazott az akadémikus.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még