Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Együttműködik a Magyarságkutató Intézet a Nemzeti Színházzal

Tudományos, szakmai együttműködés valósul meg a Magyarságkutató Intézet és a Nemzeti Színház között. Az erről szóló együttműködési megállapodást a két intézmény vezetője szerdán írta alá az intézet székházában.

A Nemzeti Színház a nemzet lelke, a Magyarságkutató Intézet pedig ezt a lelket, kultúrát, hagyományrendszert, eredetünket, történelmünket próbálja megtisztítani a rárakódott, felesleges rétegektől” – mondta Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke.

Mint fogalmazott, arra törekednek, hogy kialakítsák azt a századokra visszamenő magyar identitást, „amit az utolsó száz-százötven év a háttérbe szorított”. Kásler Miklós megjegyezte: a közönség felé a színház tudja legmeggyőzőbben közvetíteni a klasszikus európai és keresztény, valamint magyar értékeket.

Kapcsolódó tartalom

Szándékunk az, hogy akik előadják a történeteket, tisztában legyenek azzal, miről van szó, és megfelelő módon tudják közvetíteni ezeket az értékeket. A megállapodás alapján az egyetemi hallgatóknak előadásokat, beszélgetéseket tartanánk, elsősorban velünk, magyarokkal kapcsolatban” – mondta Kásler Miklós. Hozzáfűzte: válasszuk szét, és határozzuk meg a történelem igazságait és a színházi lehetőségeket.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte: az együttműködési megállapodás alapján a Magyarságkutató Intézet szakemberei már az előadások készítésének folyamatába bekapcsolódnának.

Mi is azzal foglalkozunk, hogy megpróbáljuk megérteni, miből vagyunk mi, magyarok összerakva, mi határozza meg cselekedeteinket. A fiatal alkotógeneráció szempontjából is fontos, hogy megismerjük az új eredményeket. A tankönyvekben még mindig egy csomó dolog nem jó, ezeket helyre kell rakni” – szögezte le a Nemzeti Színház vezetője.

Hozzátette: a Nemzeti Színházban is azzal foglalkoznak, hogy megpróbálják megérteni történelmünket, és az elmúlt években történelmi darabok sorát mutatták be, köztük az Attila, Isten ostorát, született 1956-os vonatkozású produkció Tóth Ilonáról, játsszák a Bánk bánt, és jövő év elején Sík Sándor István király darabját adják elő.

Ajánljuk még