Gyász

Elhunyt Gát György

Elhunyt Éri Péter népzenész

Életének 70. évében vasárnap elhunyt Éri Péter Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész, népzenész, a Muzsikás együttes tagja – tudatta a művész lánya és az Óbudai Népzenei Iskola Facebook-oldalán.

Éri Péter 1953. november 11-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-román-néprajz szakán végett.

A néptánccal már gyermekkorában szoros kapcsolatba került, majd a VDSZ Bartók Béla Táncegyüttes alapító tagja lett. Mestere volt Tímár Sándor, de idős falusi táncosoktól is sokat tanult.

Éri Péter nevelőapja Martin György tánc- és zenefolklorista volt, aki őt már kicsi gyermekkora óta rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira, ahol a népzene, néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott – olvasható a Muzsikás együttes honlapján.

A kalotaszegi legényes táncot már tízéves korában stílushűen ismerte, 14 éves korában lett a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta.

1975-től a Sebő együttes nagybőgőse. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja volt, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt.

A Muzsikás hangmérnöke,

a népzeni feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt.

A művészt a Muzsikás együttes tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben Kossuth-díjat is kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért.

Éri Péter idén a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Éri Péter a Muzsikás együttes koncertjén a Sziget fesztiválon, 2013. augusztus 6-án. (MTI Fotó: Marjai János)

Ajánljuk még