Gyász

Elhunyt Gát György

A DK árnyék-pénzügyminisztere kitart amellett, hogy a minimálbér-emelés hibás döntés

| Szerző: hirado.hu
A Fidesz szerint a baloldal a mostani nehéz gazdasági helyzetben a fizetések emelése ellen van. Hollik István azt mondta: a Gyurcsány-Dobrev páros árnyék-pénzügyminisztere, Bodnár Zoltán nemrég kifejtette, hogy nem támogatják a minimálbér-emelést és támadta a kormány reálbérnövelési terveit. A Fidesz szerint a magyar emberek egyszer már a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy milyen az, amikor Gyurcsány Ferencék kormányoznak.

Hibás lépés a kormánytól, hogy megemeli a minimálbért – erről beszélt az ATV-ben a Demokratikus Koalíció úgynevezett árnyék-pénzügyminisztere. A Dobrev Klára vezette árnyékkormány politikusa azt mondta:

nincs itt az ideje, szerinte ugyanis az infláció letörése fontosabb a minimálbér-emelésnél. 

Van egy sorrrend, hogy milyen feladatokat mikor kell megtenni. Az infláció letörése és visszaterelése a tolerancia sávba az az elsődleges feladat, az mindennek az alfája és omegája” – fogalmazott Bodnár Zoltán, akinek kijelentése elemzők szerint azért is érdekes, mert

a Gyurcsány Ferenc vezette DK nemrég még éppen azzal kampányolt, hogy ők megemelnék a minimálbért.

Dobrev Klára májusi kampánynyitó rendezvényén egyenesen azt ígérte, ha kormányra kerülnek, az első intézkedésük lesz a béremelés.

Kapcsolódó tartalom

Sőt, még plakátkampányt is indítottak, hogy mindezt nyomatékosítsák. Országszerte hirdették, hogy elhozzák az európai jólétet és a kormánnyal ellentétben növelni fogják a béreket.

Az M1 stábja pénteken próbálta megkérdezni Bodnár Zoltántól és Dobrev Klárától, hogy valójában most mi is az álláspontjuk. A kaposvári lakossági fórumom a politikus később megismételte korábbi kijelentését, miszerint nincs szükség béremelésre. Az infláció a legfontosabb kérdés. Bármilyen nominális béremelést megeszik az infláció” – mondta Bodnár Zoltán.

Az esemény után az M1 szerette volna megkérdezni Bodnártól, hogy mi az igazság: az amit a DK óriásplakátokon hirdet, vagy amit ő mond Dobrev Klára árnyék-pénzügyminisztereként. A politikus azonban érdemben nem választolt kérdéseinkre.

A baloldal semmit sem változott

– ezt mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István szerint ezt bizonyítja Bodnár Zoltán kijelentése, miszerint nem támogatják a minimálbér-emelést, és a kormány reálbérnövelési terveit. Hangsúlyozta, szerintük ez a múlt gazdaságpolitikája, amire Magyarországnak nincs többé szüksége.

A magyar emberek egyszer már saját bőrükön tapasztalhatták meg milyen is az, amikor Gyurcsány Ferencék kormányoznak. Mert hogy mi a gyurcsányi gazdaságpolitika valódi mérlege? Több mint 200 ezer munkahely megszűnése, 1 havi bér elvétele a közalkalmazottaktól, a 13. havi nyugdíj eltörlése, elszálló rezsiköltségek, egekbe ugró államadósság, államcsőd közeli állapot” – fogalmazott Hollik István.

Kapcsolódó tartalom

Magyarországon jelenleg rekordon van a foglalkoztatottság és ezzel együtt rekordalacsony a munkanélküliek száma is. A kormány szerint egyébként jól állnak a jövő évi bértárgyalások is a versenyszférával kialakított konzultációs fórumon.

November második felében nagy valószínűséggel alá is lehet majd írni a megállapodást,

amely szerint jövőre várhatóan 10-15 százalékkal emelkedhet majd a minimálbér és a garantált bérminimum.

Kiemelt kép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még