Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Hétfőn kezdődnek az őszi érettségik

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, a magyar mint idegen nyelv és a földrajz írásbelikkel kezdődnek a 2023/2024-es tanév őszi érettségi vizsgái – közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán.

A vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szervezik meg. A jelentkezési adatok alapján az idén ősszel 193 intézményben várhatóan 20 524-en érettségiznek, a lebonyolításban 247 érettségi vizsgabizottság működik közre – írták. Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni.

Az előrehozott (47,3 százalék) és a szintemelő (24,6 százalék) vizsgák aránya a legnagyobb, ezeket követik a javító (12,7 százalék), a rendes (7,6 százalék), az ismétlő (4,9 százalék) és a kiegészítő (1,7 százalék), valamint a pótló vizsgák (1,1 százalék).

A közép és emelt szintű írásbeli vizsgákat október 16. és október 27., az emelt szintű szóbeliket november 9. és 13., a középszintű szóbeliket pedig november 20. és 24. között tartják.

Kapcsolódó tartalom

Az érettségizők várhatóan több mint 23 200 vizsgát tesznek: mintegy 10 500-at emelt, 12 700-at pedig középszinten. A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven is teljesíthető vizsgatárgyakat (például történelem, matematika) külön számolva – középszintű érettségit 109, emelt szintűt pedig 76 tantárgyból tesznek majd.

Az OH emlékeztetett: ez az utolsó érettségi vizsgaidőszak, amikor még a korábbi vizsgakövetelmények szerint vizsgázhatnak a jelentkezők. 2024. január 1-je után már az új követelmények szerint lehet érettségi vizsgát tenni. Ez utóbbi alól kivételt képez az ágazati, ágazaton belüli specializációs vizsgáknak egy szűk köre – írták a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még