Időjárás

Kiadták a riasztást, lecsaphat a vihar és a jégeső

Jó hír a családoknak! Az újabb kormányzati támogatással tovább spórolhatnak az energián

Új napelempályázat indul! Összesen 75 milliárd forint támogatást nyújtanak elsősorban a családoknak, a cél ugyanis az, hogy olyan modern, úgynevezett háztartási kiserőművek terjedjenek el, amik nemcsak napelemekből állnak, hanem az energia tárolását is meg tudják oldani.

Számos energetikai korszerűsítésen átesett az elmúlt években az egyik zalaegerszegi óvoda. 2017-ben az önkormányzat teljeskörűen felújította az épületet, akkor kapott egy külső szigetelést. Tavaly a magas energiaárak miatt az összes izzót lecserélték energiatakarékosra. Idén nyáron pedig napelemeket szereltek a tetőre.

A beruházásoknak köszönhetően ma már sokkal hatékonyabb az energiafelhasználása az intézménynek.

Kapcsolódó tartalom

„Háromszoros zöldóvoda az intézményünk, a környezetvédelem mindig is nagyon fontos volt számunkra mint érték. És ezért is nagyon fontos, hogy az önkormányzatunktól kaphattuk ezt a napelemrendszert, és így teljesen hatékony az épületünknek az energiafelhasználása” – mondta el Kovács Józsefné, a Mikes Kelemen Utcai Óvoda intézményvezetője.

De nem az óvoda az egyetlen intézmény Zalaegerszegen, amelyre napelemeket telepítettek. Az önkormányzat az elmúlt években igyekezett környezettudatos és helyben megtermelhető energia felhasználásával megóvni az intézményeit.

„Nagy segítséget nyújtanak azok az alternatív energiamegoldások, amelyeket egyébként egy napelem, egy helyi kis méretű napelem biztosítani tud. Éppen ezért 2022 októberében elfogadtunk egy intézkedési csomagot, ami Zalaegerszeg önkormányzata által üzemeltetett intézmények számára napelemtelepítést tesz lehetővé. Ezt a programot folyamatosan hajtjuk végre. Jelenleg Zalaegerszegen 18 helyszínen telepítünk napelemeket” – nyilatkozta Zalaegerszeg polgármestere.

De nemcsak az intézmények, hanem sok háztartás is igyekezett napelemek telepítésével spórolni az energián az elmúlt években.

Kapcsolódó tartalom

Idén új napelemes pályázat indul, 75 milliárd forintos keretösszeggel napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására

– ezt az energiaügyi miniszter jelentette be csütörtökön Budapesten egy konferencián. Lantos Csaba hangsúlyozta: a cél az, hogy a családok saját termelésből fedezzék a fogyasztásuk minél nagyobb részét.

„Azt szeretnénk, hogy az telepítsen napelemet, aki egyúttal egy akkumulátort is, egy energiatárolót is mellé tesz, tehát együttes a cél azért, hogy az önfogyasztását tudjuk fokozni. Mivel hogy ő amit napközben megtermel, és éppen nincs otthon, mert mondjuk dolgozik, akkor saját maga tudja felhasználni este, éjszaka azt az áramot, amit napközben megtermelt, mert így optimális. Nem azt szeretnénk, hogy ő erőműként felfele termeljen a hálózaton, hanem azt a célt óhajtjuk elérni, hogy saját maga minél inkább használja fel azt az áramot” – mondta el a miniszter.

Kiemelte: a cél az, hogy a magyar háztartásoknak továbbra is megérje napelemet telepíteni.

A családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a fejlesztési költségek 65 százalékát fedezi.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még