Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

A szeméthegyek ellenére a budapesti közműcég vezetője is gigantikus prémiumot kapott Karácsonytól

| Szerző: hirado.hu
Karácsony Gergely döntése alapján Mártha Imre, a budapesti közműcég vezetője is óriási prémiumban részesülhet: a milliárdos üzletember mintegy nyolcmillió forinttal gazdagodhat. A múlt év végén a főváros csak akkor adott pluszpénzt a kukásoknak, vagyis a Mártha vezette cég munkavállalóinak, amikor a szemétszállítás többnapos szünetelése miatt már hegyekben állt a hulladék a fővárosban.

Egy éve vette kezdetét Budapesten a kukakáosz; a Budapesti Közművek kötelékébe tartozó szemétszállítók 2022 októberének első napjaiban jutottak el oda, hogy rossz bérviszonyaikat nem tűrték tovább, és a kukásautók hibáira hivatkozva napokon át nem ürítették a szemeteseket – írja a Magyar Nemzet. A Karácsony Gergely vezette főváros először azt állította, hogy a kormány miatt nem tud bért emelni, ám ez a két ok miatt senkit nem hatott meg.

Egyrészt az állam nem kevesebb, hanem éppen hogy több pénzt adott a fővárosnak az előírtnál, másrészt pedig a kukákban bűzlő szemét egyre csak gyűlt. A dolgozókkal maga a fővárosi közműcég vezére, Mártha Imre is tárgyalásba bocsátkozott, ám a küldöttség egyik megjegyzése kellően érzékeltette a helyzetet:

szerintük Mártha aznap viselt ruhái annyiba kerülhettek, mint az ott ülő alkalmazottak többhavi fizetése.

A húrt nem lehetett tovább feszíteni, a pénztelenségre hivatkozó Karácsonyék három nap után megegyeztek, ennek részeként bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást és 120 ezer forintos karácsonyi ajándékot kínáltak fel a kukásoknak.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet birtokába került friss dokumentum alapján bár nem kukás, de maga Mártha Imre is kapott egyfajta karácsonyi ajándékot:

eszerint Karácsony Gergely főpolgármester idén július közepén úgy döntött, hogy a tavalyi munkavégzése alapján a közművezért prémium illeti meg. Persze nem olyan szerény, mint a kukásautón dolgozókat, Mártha éves alapbére negyven százalékát kitevő összeghez, szám szerint 7,842 millió forinthoz juthat.

A főpolgármester döntésében külön izgalmas, hogy a sokmilliós summát a cég, vagyis a Budapesti Közművek költségvetésének terhére kell kifizetni, hívja fel a figyelmet a lap.

Tehát annak a vállalatnak a büdzséjéből kaphat extra pénzt Mártha Imre, amelynek dolgozói az alacsony bérek miatt egy éve gyakorlatilag sztrájkba léptek.

Az más kérdés, hogy Mártha erre a juttatásra a róla megjelenő híradások alapján nemigen szorul rá. A sajtó részletesen beszámolt a milliárdos értékű, egyébként korábban Prisztás József nevén volt ingatlanáról, drága óragyűjteményéről, nagy értékű autójáról és különböző nyaralásairól. Amerikai és más ingatlanüzleteiről is számos cikk született.

Kapcsolódó tartalom

Nem Mártha Imre az egyetlen, akinek vaskos jutalom kifizetését engedélyezte a szinte minden nap súlyos pénzhiányt emlegető és a kormánytól támogatást követelő Karácsony Gergely.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Karácsony Gergely titokban nagy összegű prémiumok kifizetését engedélyezte a BKK, illetve a BKV vezetői számára. Noha a főpolgármester súlyos pénzhiányt emlegetve jelentette be, hogy szeptembertől 28 százalékkal emeli a vonaljegyek árát, a két cég felső vezetői összesen mintegy 65 millió forint prémiumot vehetnek fel. A fővárosi Fidesz úgy reagált: az ügy „tipikus dollárbaloldali húzás, a mesés gazdagodásuknak ismét a budapestiek isszák meg a levét.”

Kiemelt kép: Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (Fotó: MTI Fotó: Nagy Lajos)

Ajánljuk még