Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Magyar Nemzet: Karácsony Gergely titokban mesés prémiumok kifizetését engedélyezte

Karácsony Gergely titokban nagy összegű prémiumok kifizetését engedélyezte a BKK, illetve a BKV vezetői számára – erről írt a Magyar Nemzet. A lap információi szerint noha Karácsony Gergely súlyos pénzhiányt emlegetve jelentette be, hogy szeptembertől 28 százalékkal emeli a vonaljegyek árát, a két cég felső vezetői összesen mintegy 65 millió forint prémiumot vehetnek fel. A fővárosi Fidesz úgy reagált: az ügy „tipikus dollárbaloldali húzás, a mesés gazdagodásuknak ismét a budapestiek isszák meg a levét.”

„Az apa férfi, a benzinár nő, a vonaljegy marad 350 forint” – ezt írta Karácsony Gergely saját közösségi oldalán még tavaly decemberben. A főpolgármester akkor hosszú bejegyzésben bizonygatta, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem fogja emelni a budapesti közösségi közlekedés díjait.

Kapcsolódó tartalom

Meg kell emelnünk a BKK-jegyek árait – alig több mint fél évvel később már így jelentette be Karácsony Gergely, hogy – ellentétben saját ígéretével – szeptembertől drasztikusan, 350 forintról 450 forintra emelkedik az automatákban és a jegypénztárakban megváltott vonaljegy ára, a járművezetőknél pedig ugyanezért 600 forintot kell fizetni. Karácsony Gergely a kormányt tette felelőssé a döntésért, és azt írta: a város működése veszélybe került.

Karácsony Gergely titokban mesés prémiumok kifizetését engedélyezte a BKK, illetve a BKV vezetői számára – erről ír most a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a főpolgármester éppen egy nappal azelőtt, hogy bejelentette:

jóval az infláció feletti mértékben, 28 százalékkal emeli a vonaljegyek árát, saját hatáskörben, maga hagyta jóvá, hogy fővárosi közlekedési cégek felső vezetői összesen mintegy 65 millió forint prémiumot vehessenek fel.

A Magyar Nemzet azt írja: a Karácsony Gergely által kiosztott jutalmak egyes vezetők esetében csaknem tízmillió forintra rúgnak.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet megjegyzi: Karácsony Gergely a jegyáremelésről szóló bejelentés előtt még arról beszélt, hogy a főváros a csőd szélére sodródott és Budapest lényegében hitelből működik.

Most már értjük, hogy miért mondott ellent magának Karácsony Gergely, amikor a nyáron megemelte a budapesti tömegközlekedés jegyárait: bizonyára már megígérte a hatalmas prémiumot a budapesti tömegközlekedést szervező cég vezetőinek – az ügyre kedden így reagált a fővárosi Fidesz. A nagyobbik kormánypárt budapesti frakciója a közösségi oldalon azt írta:

a főpolgármester éveken át kampányolt azzal, hogy nem emeli meg a tömegközlekedés jegyárait, a bizalmasoknak adott fejenként csaknem tízmilliós prémiumra azonban kellett a pénz.

Hozzátették:

a Karácsony Gergely által csődbe vitt főváros nyáron már hitelekből élt, ezért jöhetett a tipikus dollárbaloldali húzás, a mesés gazdagodásuknak ismét a budapestiek isszák meg a levét.

Míg a főváros csődközeli helyzetben van, a baloldali városvezetés a budapestiek zsebéből kivett pénzt osztogathatja – erről már a Nézőpont Intézet elemzője beszélt a Kossuth Rádióban. Pálfalvi Milán úgy fogalmazott: Karácsony Gergelynek el kell számolnia a főváros pénzügyeivel.

Még arról volt szó Karácsony Gergely részéről, hogy adósságban van a főváros, aztán tett egy olyan kijelentést is, hogy júliusig elevickél a főváros, most érdemes lenne tisztán látni. Hogyan láthatnánk tisztán ebben a helyzetben: ha teljesen egyértelműen a főváros városvezetése előállna, bemutatná a számokat, és azt mondaná, hogy ennyi kiadás volt 2019 óta, az idei költségvetésünk így néz ki, és ezért fizetünk prémiumot.

A közlekedési cégek vezetőinek fizetett milliós tételek miatt Karácsony Gergely szerdán a közösségi oldalon magyarázkodott. Azt írta: az összeg nem jutalom, hanem prémium, amit a cégvezetők azért kaptak, mert szerinte javult a budapesti közlekedés minősége.

Az elmúlt hónapokban nem a közösségi közlekedés áremelése volt a főpolgármester egyetlen vitatott döntése. Karácsony Gergely nyáron több forgalmas budapesti úton is terelőoszlopokkal zárta le a kerékpársávokat. Az állítólagos csődhelyzet ellenére az Üllői úti és a Váci úti karók összesen mintegy 100 millió forintjába kerültek a fővárosnak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Karácsony Gergely (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még