Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Több ponton is elmarasztalta az adatvédelmi hatóság Karácsony Gergelyék lakógyűlését

Több ponton is elmarasztalta az adatvédelmi hatóság Karácsony Gergelyék tavaszi, budapesti lakógyűlésnek nevezett akcióját. Kifogásolták például, hogy akár 14 évesek is szavazhattak a szülők hozzájárulása nélkül. Közben a Mandiner hívta fel a figyelmet arra, hogy a hétvégén lezárult, úgynevezett közösségi költségvetésről szóló szavazáson alig több, mint 25 ezren vettek részt. Az újabb, karókkal elválasztott kerékpársávok kialakítását pedig ötezren sem támogatták.

A beleszólás lehetőségét ígérte a fővárosiaknak Karácsony Gergely a budapesti lakógyűlés életre hívásával. A főpolgármester a közlekedést érintő kezdeményezést kiterjesztette a 14 év felettiekre is.

A nehézkesen zajló budapesti lakógyűlésen végül a fővárosiak mindössze 9 százaléka, azaz 136 ezer ember vett részt.

A balliberális városvezető mégis nagyon elégedett volt. Közösségi oldalán úgy értékelt: a napnál is világosabb, hogy a budapestiek nem támogatják a törvényben előírt szolidaritási adó megfizetését, illetve elvárják a Lánchídra megígért kormánytámogatás kifizetését.

Kapcsolódó tartalom

A négy kérdésből álló lakógyűlés azonban már a bejelentést követően is

számos adatvédelmi kérdést vetett fel.

Többek között azt, hogy a főváros milyen forrásból dolgozik, illetve hogy a Karácsony Gergely vezette hivatalnak honnan van meg a 14. életévüket betöltők elérhetősége.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosi akciót végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálta, amely számos ponton elmarasztaló ajánlást fogalmazott meg a Fővárosi Önkormányzattal szemben. A Péterfalvi Attila vezette hivatal egyebek mellett megállapította:

a budapesti lakógyűlés politikai marketingnek tekinthető kérdőíve a kiskorúak esetében az uniós szabályozásban rögzített közvetlen marketingcélú megkeresés tilalmába ütközik.

Ráadásul Karácsony Gergelyéknek a 18 év alattiak személyes adatainak kikéréséhez be kellett volna szerezniük a törvényes képviselő előzetes hozzájárulását is.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester az adatvédelmi hatóság vizsgálatára nem reagált. Helyette viszont folyamatosan népszerűsítette a csődközeli főváros egy másik, a múlt hétvégén lezárult projektjét, a közösségi költségvetést. Az egymilliárdos keretösszegű kis és nagy ötletek tárházára azonban úgy tűnik, ezúttal sem voltak sokan kíváncsiak.

Mindössze 25 ezren voksoltak arról, hogy mire költsék ezt a pénzt.

A Mandiner górcső alá vette az egyes kezdeményezéseket, aminek eredményéből a portál azt a következtetést vonta le, hogy Karácsony Gergely a kisebb fejlesztések mellett alighanem megint a kerékpársávok bővítését választja majd. Feltehetően a Nagykörút lesz az, ahol megjelennek majd az újabb zöld karók.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert, az Üllői úti kerékpársáv mellett Balogh Samunak, Karácsony Gergely kabinetfőnökének az volt az egyik legfőbb érve, hogy nyert a közösségi költségvetés szavazásán, pedig azt is mindössze 15 ezren akarták.

Az ismert adatok alapján

„egyáltalán nem mondható demokratikusnak a főváros intézkedéssorozata a közösségi közlekedésben”

– mondta Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-en úgy fogalmazott: Karácsony Gergely egy élhetőbb, zöldebb várost ígért 2019-ben, ehelyett a közlekedési káosszal gazdasági ellehetetlenülést is elindított Budapesten.

Kapcsolódó tartalom

„Bezáró üzletek és lehetne még sorolni, aki végig megy a körúton, megnézi az Andrássy utat, látja, hogy egyre több a kiadó-eladó üzlethelyiség-tábla, mert egyszerűen nem lehet megközelíteni ezeket az üzleteket” – mondta Deák Dániel.

Az elemző azt is mondta:

ahol szükség lenne a kerékpárutakra, ott a főpolgármester politikai okok miatt akadályozza annak megvalósítását.

Példaként említette Rákosmentét, ahol bár a főváros megkapta a fejlesztésre fordítható 2,7 milliárd forintot, azt most vissza kell fizetni az Európai Uniónak.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án (Fotó:  MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még