Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

GVH: Az önkéntes kamatplafonok segíthetik a hitelpiac beindulását

Elengedhetetlen a kereslet beindítása a befagyott hitelezési piacon, az önkéntes kamatplafonok pedig kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából – hangsúlyozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalásokra reagálva a hivatal keddi közleménye szerint.

Rigó Csaba Balázs kiemelte:

a hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek.

A GVH alapvető feladatai között szerepel a versenypártolás, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a verseny érdekében befolyásolni az állami döntéseket – írták a közleményben. Felidézték, hogy tavasszal a GVH elnöke az élelmiszerágazatban elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatok tapasztalatai, illetve nemzetközi példák alapján kezdeményezte a július 1-től működő online Árfigyelő adatbázis létrehozását a kormánynál. Az Árfigyelő rendszer az elmúlt hónapokban meghatározó mértékben járult hozzá a verseny beindításához és élénkítéséhez az élelmiszerpiacon, a kiskereskedelmi láncok között napi szintű árversenyt generált, ami a kötelező akciókkal együtt nagyban hozzájárul fogasztói árak és élelmiszer-infláció jelentős csökkentéséhez – jelezték.

A közleményben idézték a versenyhivatal elnökét, aki szerint ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést. Rigó Csaba Balázs hozzátette, hogy a magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag hibernálja a vállalati hitelezést, lassítja a beruházásokat, visszaveti a lakáspiacot, valamint a fogyasztásra is negatív hatással van. Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett – mutatott rá a GVH elnöke.

A versenyhivatal pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek; ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők költségét.

A GVH azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat, ezzel tovább élénkítve a bankok közötti versenyt.

A közleményben kitértek arra, hogy a piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatkörnyezet esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata.

A nemzeti versenyhatóság felhívta a figyelmet: a rendelkezésére álló eszközökkel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a piaci a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.

Kiemelt kép: Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az Igazságügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) között létrejött együttmûködési megállapodás aláírásán a Gazdasági Versenyhivatalban 2023. június 30-án. A megállapodás hatékonyabb egyeztetési mechanizmust vezet be a fogyasztóvédelemben és a célja az, hogy még jobban visszaszorítsa a tiszteségtelen kereskedelmi gyakorlatot. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még