Fontos

Világháborús bombát találtak, kiürítik a kerület egy részét

Az államtitkár szerint a nagy gondolatok mozgás, futás közben születhetnek

A nagy gondolatok mozgás, sportolás, futás közben születhetnek – fogalmazott Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden a BME sporttelepén, ahol egy futóklub indítását jelentette be a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség.

Az államtitkár beszédében kifejtette, az egyetemek megújításának új, elmúlt években bevezetett modellje nemcsak azt jelenti, hogy a korábbinál versenyképesebbek, rugalmasabbak az egyetemek és haladnak előre a nemzetközi ranglistán – mint mondta, 12 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában – , hanem a sport is része.

„Jó az egyetemi világ, jó a magyar tudomány, híresek a magyar tudósok. Hogyan születnek a nagy gondolatok? A nagy gondolatok akkor születhetnek, amikor mozgunk, sportolunk, futunk, mivel a futás kifejezetten alkalmas arra, hogy átgondoljuk mindazt, ami történik” – hangsúlyozta Hankó Balázs.

Mindehhez hozzátette, hogy a tanulás vagy a kutatás mellett a rendszeres sport is fontos, ezért támogatja a kormány az egyetemi sportot 2,5 milliárd forinttal.

Bartha Zsolt, a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke kiemelte, a futóklub egyedi kezdeményezés valamennyi egyetem részvételével.

Kapcsolódó tartalom

A klubtagok minden kedden és csütörtökön délután Sperka Tamás ultraterepfutó vezetésével futhatnak majd és Bartha Zsolt szavai szerint a cél a „közösségi örömfutás”. Rámutatott: tanulás, munka után jó a mozgás, ezt szeretnék biztosítani a fiataloknak.

A szövetség elnöke azt is elárulta, hogy már egy konkrét célt is kitűztek a futóklub tagjai elé.

Méghozzá azt, hogy a felkészüljenek arra: a jövő évi Európai Egyetemi Játékok két helyszínére, Miskolcra, majd Debrecenbe váltóban elfussanak.

Hankó Balázs maga is rendszeresen fut és elmondta, azt nem ígéri, hogy minden kedden és csütörtökön ott lesz a futóklubban, de ha hívják, szívesen csatlakozik majd a jövő évi váltófutáshoz. A bejelentést követően több tíz fiatal Sperka Tamás vezetésével 6 kilométert futott a sporttelepen.

Ajánljuk még