Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Karikó Katalin elárulta, mit érzett, amikor megtudta, hogy Nobel-díjas lett

| Szerző: hirado.hu
Nagy öröm és nagyon nagy megtiszteltetést jelent a díj – mondta Karikó Katalin, akit sikerült az M1-nek elérnie egyesült államokbeli otthonában.

A Nobel-díjas magyar biokémikus elmondta, hajnali négy óra előtt értesítették telefonon, és először nem akarta elhinni. Beszélt arról is, hogy a díj sok feladattal és felelősséggel jár, de próbál mindennek megfelelni.

„A tudományt kell népszerűsíteni, és hát a fiataloknak fölhívni a figyelmét a szépségére, hogy milyen nagyszerű dolog kutatni, és hogy mennyi örömet jelent ez, és fölkészíteni őket, hogy nem minden azonnal jön, az eredmény, hanem meg kell érte dolgozni. De ez annál édesebb lesz az eredmény, amikor látjuk. Valójában a siker akkor van, amikor nézzük az eredményeket, és akkor megértjük a folyamatokat” – mondta Karikó Katalin.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozidmódosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid–19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

Az mRNS-vakcinák fejlesztésének lenyűgöző rugalmassága és sebessége megnyitotta az utat az új technológia előtt ahhoz, hogy más fertőző betegségek ellen is alkalmazzák. A jövőben terápiás fehérjék célba juttatásához és bizonyos ráktípusok kezeléséhez is használható lehet – mutatnak rá a Nobel-bizottság közleményében.

A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összeg) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin biokémikusról. (Fotó: MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson)

Ajánljuk még