Rendkívüli

Terroristák robbantottak a török kormányzati negyedben, két rendőr megsérült

Környezetvédelem a jövőben – ilyen volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó

| Szerző: hirado.hu
Vasárnap véget ér a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram, amelynek során a résztvevők interaktív játékok, a virtuális valóság és különleges installációk segítségével merülhettek el a környezetvédelem és a fenntarthatóság témakörében. Összesen 38 ezer négyzetméteres területével a Planet Budapest az egyik legnagyobb fenntarthatósági kiállítás Európában.

A fenntarthatóság napjaink egyik, ha nem a legfontosabb témaköre, ezt járta körbe a Planet Budapest 2023. Csaknem 140 magyar cég vett részt a régió legnagyobb, fenntarthatósággal foglalkozó rendezvényén. A szakmai részén túl pedig felépült egy interaktív kiállítótér, a Your Planet (A te bolygód) is, egészen egyedi látványvilággal. A Planet Budapest 2023 vasárnap estig látogatható, a belépés pedig mindenki számára ingyenes.

Kapcsolódó tartalom

Az esemény fővédnöke, Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke az ötnapos Planet Budapest 2023 szerdai nyitányán elmondta: két éve rendezték meg az első expót, mert

rájöttek, hogy nem szabad csak a vízről és csak a klímaválságról beszélni. Ennél ugyanis több részből álló problémahalmazról van szó, például a biodiverzitás megszűnéséről, a talaj kimerüléséről, az elsivatagosodásról és az aszályokról.

A Your Planet – fenntarthatóságról szóló interaktív kiállítás a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram rendezvényén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A rendezvénysorozat három fő tematikus részből állt: az első egy klasszikus kiállítás 140 magyar cég részvételével, amelyek különböző problémákra keresik a megoldásokat.

Kapcsolódó tartalom

A második a fenntarthatóságról szóló, 6500 négyzetméteren zajló Your Planet (A te bolygód) című kiállítás, ahol megmutatták, mi az a problémahalmaz, ami körülvesz mindenkit.

A harmadik pedig a Heroes of the future (A jövő hősei), amely egy fiataloknak szóló élményszínház, kalandpark és szabadulószoba keveréke,

ahol a látogatók színészek segítségével, forgatókönyv alapján tudtak végigmenni egy pályán, miközben szembesülnek a jövőnket érintő legfontosabb kérdésekkel.

A Your Planet – fenntarthatóságról szóló interaktív kiállítás a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram rendezvényén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az idei kiállítás fő témája a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, de ezek mellett a víz- és szennyvízkezelés, az energetika, az energiahatékonyság, az okosvárosok, a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság is komoly szerepet kapott.

Kapcsolódó tartalom

A résztvevők interaktív játékok, virtuális valóság és különleges installációk  segítségével merülhettek el a fenntarthatóság témájában és tudhattak meg  többet arról, hogyan vigyázzunk az ökoszisztémákra, miért hasonlít a hangyák társadalma leginkább az emberekéhez, hogyan hat egy Dunába dobott PET-palack a  tengerek élővilágára, de többek között megtudhatták azt is, hogy milyen lesz a jövő fenntartható városa és hogyan válhatunk felelős fogyasztókká.

Kapcsolódó tartalom

Emellett a résztvevők különböző filmvetítések és workshopok segítségével tanulhattak a fenntarthatóság fontosságáról.

A Your Planet – fenntarthatóságról szóló interaktív kiállítás a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram rendezvényén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A kiállítás programját további szakmai programok gazdagították, ahol a fenntarthatóság témájában élenjáró szakemberek előadásait, kerekasztalbeszélgetéseket hallgathatták meg az érdeklődők, a hétvégi előadásokon pedig kézzelfogható megoldásokkal ismerkedhetett meg a nagyközönség.

Kapcsolódó tartalom

A kerekasztalbeszélgetéseken felszólalt mások mellett Nagy István agrárminiszter; Réthy Pál, a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára; Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára; Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, valamint Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára is.

Nagy István agrárminiszter és Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke pódiumbeszélgetése a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram rendezvényen (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még