Gyász

Elhunyt Gát György

Megkezdődött a voksolás Szlovákiában, a magyarság parlamenti képviselete a tét

Megkezdődött a voksolás reggel hét órakor Szlovákiában, ahol előrehozott parlamenti választásokat tartanak szombaton – számolt be az M1 helyszíni tudósítója a Híradóban.

Az országban 25 politikai párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan 5 százalék – mondta el Bartók Csaba a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve.

A választás egyfordulós, az emberek pártlistákra szavaznak és 150 mandátumot osztanak szét.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte:

reális esélye a magyarok, illetve a magyar-szlovák vegyespártok közül a parlamentbe jutásra kizárólag az egységes magyar pártnak, a Szövetségnek van,

amelyet a kampánycsend előtti utolsó napok felmérései 3,5-5,4 százalék közé mértek.

Úgy fogalmazott: Szlovákiában 2020-hoz hasonlóan kormányváltó hangulat van és magas részvételi arányra számítanak. Az előrejelzések szerint a részvétel elérheti a 70 százalékot is, ami azonban a kis pártoknak nem kedvez – jegyezte meg.

Kapcsolódó tartalom

Ezért mozgósított intenzíven a Szövetség is, hogy a déli régióban megszólítsa a bizonytalan szavazókat annak érdekében, hogy sok év parlamenten kívüliség után legyen hangja a szlovák törvényhozásban a leszakadó, magyarok által lakott régióknak is.

Parlamentbe jutásuk esetén a magyarok fontos résztvevői, stabil tényezői lehetnek a kormánykoalíciónak

– tette hozzá a tudósító Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét idézve: „minden voksra szükség van”.

Kiemelt kép: hirado.hu grafika

Ajánljuk még