Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Magyar Nemzet: Korányi Dávid kulcsfigura volt a guruló dollárok elosztásában

| Szerző: hirado.hu
A guruló dollárokat elosztó Korányi Dávid tevékenységét mutatja be a Magyar Nemzet az amerikai befolyásolási akciókról szóló cikksorozatának szombaton megjelent részében. A lap azt írja: az Action for Democracy nevű, tengerentúlon alapított szervezet vezetője korábban tagja volt Bajnai Gordon kormányának, majd Karácsony Gergely főpolgármester mellett kapott főtanácsadói pozíciót.

A Magyar Nemzet emlékeztet: Korányi Dávid szervezete, az Action for Democracy tavaly több mint hárommilliárd forintnak megfelelő dollárt folyósított a hazai baloldalnak.

Korányi Dávid luxuskörülmények között,

New Yorkban él és onnan szervezi az amerikai pénzek becsatornázását a

globális baloldali hálózat magyarországi szervezeteihez – szemlézi az M1 Híradója lap cikkét.

Guruló dollárok

Az úgynevezett guruló dollárok elosztójáról a Magyar Nemzet terjedelmes összeállítást közölt azok után, hogy a Korányi alapította Action for Democracy a 2022-es hazai választásokat befolyásoló tevékenységére a titkosszolgálatok vizsgálata és jelentése világított rá.

Kapcsolódó tartalom

A lap összeállításában rámutat: Bajnai Gordon volt miniszterelnök egykori szárnysegédje a szocialisták jelöltjeként az európai parlamenti választásokon is indult 2009-ben. Korányi Dávid azonban nemcsak külföldön, hanem

a 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely hivatalában is felbukkant.

„Korányi Dávid egykori miniszterelnöki főtanácsadó az Egyesült Államokból tér haza, hogy átvegye a városdiplomácia irányítását” – így mutatta be Korányit a főpolgármester.

Bajnai Gordon egyik közeli segítője volt és az egykori miniszterelnök kormányában kül-, és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkári tisztséget is betöltött.

Korábban az Origo is foglalkozott Korányi Dávid múltjával. A lap akkor azt írta: a 2010-es kormányváltás után – Bajnai Gordonhoz hasonlóan – ő is a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen folytatta tevékenységét, a Nemzetközi Tanulmányok Intézet transzatlanti központjának kutatója volt.

Ismeretlen adományozók

A mai uniós szankciók fényében pedig különösen érdekes, hogy 2011 februárjában a Vasárnapi Hírekben Korányi Dávid még arról írt: „Félreértés ne essék, nem lehet cél, hogy az orosz gázforrásokat teljesen kiváltsuk! Ennek se realitása, se gazdasági, se politikai haszna nem lenne.”

Korányi Dávid neve legutóbb a tavalyi parlamenti választásokkal összefüggésben került elő. Nevéhez köthető ugyanis az Action for Democracy nevű amerikai szervezet, amely ismeretlen adományozóktól

1,8 milliárd forintot juttatott Márki-Zay Péter mozgalmán, az MMM-en keresztül a baloldal kampányába.

De jutott pénz a Karácsony Gergely alapította ’99 Mozgalomnak is. Ezt bizonyítja az a honlap, ahol feltűnt a főpolgármester szervezete is, később azonban Korányi levette az egyesület nevét a támogatottak listájáról.

Példátlan befolyásolási kísérlet

A baloldalhoz – az eddigi adatok szerint – mintegy 4 milliárd forintnyi valuta érkezett Korányin keresztül, amiből a Bajnai Gordonhoz köthető Datadat cégcsoporthoz csaknem kétmilliárd forint vándorolt.

Kapcsolódó tartalom

A példátlan befolyásolási kísérlet részleteit a magyar titkosszolgálatok tárták fel, amiből kiderült, hogy

a választásba való beavatkozás súlyosan sértette Magyarország szuverenitását. Az a mai napig nem tudható, csak vélelmezhető, hogy valójában mi volt az összegek forrása.

A Magyar Nemzet úgy fogalmaz összeállításában, hogy Korányiék a 2022-es választási kudarccal korántsem fejezték be magyarországi tevékenységüket. Nemrég jelentették be ugyanis, hogy három kezdeményezésüket, a Magyar Civil Összefogást, a Tóta W. Árpád által jegyzett KisPolgár – Közéleti Gyerekújságot és a Jelen hetilapot is támogatják, majd a közelgő önkormányzati és európai parlamenti választások előtt, azt azonban egyelőre nem tudni, mekkora pénzzel.

(A kiemelt kép illuszráció. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (b) sétál a Capitolium elõtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. Fotó: MTI/Beliczay László)

Ajánljuk még