Aktuális

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok! Novemberben átlagosan közel félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás

Döntött a kormány a nyugdíj-kompenzációról. Novemberben átlagosan csaknem félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás. Ezt a kormányfő jelentette be egy internetes videóban. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem fordulhat többé elő az, ami a Gyurcsány-korszakban, amikor elvettek egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól.

A miniszterelnök hozzátette: a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra.

„Az idei évben az infláció magasabb volt a vártnál, ezért csak úgy tudjuk megőrizni a nyugdíjak értékét, ha nyugdíj-kiegészítést fizetünk. Ezért novemberben átlagosan közel félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás.

Pontos elszámolás, hosszú barátság, a nyugdíjasok számíthatnak ránk”

– hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ami az előzetes számítások szerint 18,5 százalék lesz, ez azt jelenti, hogy

3,5 százalékos kiegészítés jár az időseknek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, a nyugdíjkorrekció azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos emeléshez kell hozzáadni 3,5 százalékos emelést,  ugyanis ennyivel lett magasabb a nyugdíjas-infláció az év elején vártnál – ismertette a további részleteket. Az eredeti nyugdíj 3,5 %-os emelése megfelel a már megemelt nyugdíj 3,1 %-ának, így az emelt nyugdíj 3,1 %-át kapják meg visszamenőlegesen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: átlagos nyugdíj esetén a miniszterelnök által bejelentett emelés 6532 forintos havi emelést jelent, így 217 ezer forintra emelkedik az átlagnyugdíj.

Kapcsolódó tartalom

Mivel a nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg jár és a 13. havi nyugdíjat is érinti, így az októberi nyugdíjhoz képest

egy átlagnyugdíjban részesülő 78 384 forinttal kap többet novemberben.

Ha a mediánnyugdíjat vesszük alapul, vagyis azt az értéket, amely a nyugdíjak közepén helyezkedik el, tehát pontosan fele-fele arányban vannak ennél alacsonyabb és ennél magasabb nyugdíjak, akkor – havi 186 195 forinttal számolva – ennyi ugyanis a mediánnyugdíj összege – az emelés mértéke 5773 forint. Így az új mediánösszeg 191 968 forintra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a mediánnyugdíjas 69 276 forinttal kap többet novemberben, mint októberben.

Kapcsolódó tartalom

„Bízunk abban is, hogy ez segít egy olyan helyzetben, egy olyan évben, amikor, bár sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az áremelkedések, különösen az élelmiszerárak emelkedése valóban jelentős volt” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban a legfrissebb, júliusi adatok szerint 2,416 millióan részesültek Magyarországon, és 1,989 millióan öregségi nyugellátást kapnak.

Kapcsolódó tartalom

A többiek nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. A nyugdíj-kiegészítés a költségvetésnek hozzávetőleg 200 milliárd forintjába kerül.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még