Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Újabb hihetetlen magyarázattal állt elő Karácsony pénzembere

| Szerző: hirado.hu
Természetesnek tartja Karácsony Gergely „pénzembere”, Perjés Gábor, hogy külföldi pénzek is voltak a 99 Mozgalomnál, hiszen „Magyarországon az emberek többségének törvényesen másfajta fizető eszköz is van a birtokában”. Elmondta ugyanakkor, hogy az adományokból összegyűlt 506 millió forintot egy titokzatos magyar állampolgártól kapta, akinek a személyét nem kívánta nyilvánosságra hozni.

A pénzt én vittem be a bankba – mondta a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányát kiszolgáló 99 Mozgalom által úgynevezett „mikroadományokból” összegyűjtött félmilliárd forintot mozgató Perjés Gábor.

A II. kerületi párbeszédes politikus továbbra is kitart amellett, hogy minden törvényesen történt.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban a pénz eredetét firtató kérdésre nem árulta el, hogy kitől kapta a több mint félmilliárd forintot, csak annyit mondott, hogy „akitől átvettem, az nem külföldi állampolgár”.

Karácsony Gergely és Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megerősítette ugyanakkor, hogy látta az adománygyűjtő ládákat, amelyekben állítólag összegyűlt a félmilliárd. Az adományként kapott forintokon kívül a pénzkötegek között volt euró és angol font is.

A külföldi valuták kapcsán Karácsony Gergely pénzembere kifejtette: „Magyarországon az emberek többségének törvényesen másfajta fizető eszköz is van a birtokában.” Nem cáfolta ugyanakkor, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül is érkezett adomány.

Ismeretes: a Nemzeti Információs Központ júniusban hozta nyilvánosságra a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több, mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom számlájára, döntően euróban és angol fontban. A mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. Ismert: a félmilliárd forintot Perjés fizette be a szervezet bankszámlájára készpénzben, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal.

A hatalmas összeg forrása továbbra is ismeretlen.

Karácsony Gergely először azt állította, hogy mikroadományokból jött össze a félmilliárd forint, majd gazdag magyar és külföldi adakozókról beszélt, de közben kiderült, hogy teljesen életszerűtlen az adománygyűjtő ládákról szóló magyarázkodása.

A Magyar Nemzet összegyűjtötte, miket is mondott eddig Budapest főpolgármestere, valamint pénzes embere:

  • A 99 Mozgalom magyarországi, kis összegű adományokból működött” – állította még tavaly szeptemberben Karácsony Gergely, amikor arról kérdezték, hogy került-e külföldi pénz a mozgalmához.
  • Idén június 7-én az Index podcastműsorában már azt mondta a főpolgármester, hogy nem kis, hanem nagy ládikákban gyűlt össze a félmilliárd forint. A műsorvezető kérdésére aztán úgy magyarázkodott, hogy „nyilván nagyon sokan vannak olyanok, akik gazdag emberek, és euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok vagy nem magyar állampolgárok, nem tudom…”
  • Ugyanebben a műsorban azt is kijelentette, hogy Perjés Gábor az egyedüli ember, aki ezt a pénzt, az összegyűjtött adományokat a bankszámlára be tudta fizetni, és a jogszabály szerint járt el minden szempontból. Karácsony – állítása szerint – nem vett részt az adománygyűjtő rendezvényeken. Ezt azzal indokolta, hogy nem akarta tudni, ki az, aki pénzügyileg támogatja.
  • Június 26-án egy Facebook-bejegyzésben Karácsony ismét arról írt, hogy „az egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat. Ezeket az adományokat az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban”.
  • Augusztus 4-én a Mediaworks kérdésére is ragaszkodott Karácsony az eredeti verzióhoz, hogy mikroadományokból gyűlt össze az 506 millió forint, azonban az adományozás anonim volt, így azt nem tudja megmondani, kik támogatták. A főpolgármester állítja, hogy a támogatók személyéről sem tud semmit.

Az ügyben több feljelentés született, melyek nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást. A NAV később pénzmosás elkövetésének gyanújára is kiterjesztette a vizsgálatot. A napokban az OTP Bank tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor ugyanis többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak.

A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén súlyos megállapításokat tett.

Ezek egyike, hogy a jegyzőkönyvek szerint az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történt, egy nagyjából 30×30×30 centiméter nagyságú adománygyűjtő ládába. Ezekbe a Perjésék által leadott jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 bankjegyet préseltek be.

A feljelentés szerint viszont „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat)”.

A feljelentés döntő megállapítása így hangzik: „álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését”.

 

Ajánljuk még