Aktuális

Gulyás Gergely: Csütörtök 12 órakor Kormányinfó

Mi lesz veled, teletext?

| Szerző: hirado.hu
A fiatalabb generációk talán már azt sem tudják, mi az, viszont a teletext még ma is használatban van. De vajon mennyien vannak 2023-ban a „teletextezők”? Ön például közéjük tartozik? Cikkünkben megadhatja a választ.

Több mint négy évtizedes múltja van a hazai médiaszolgáltatás piacán a teletextnek, melyet a Magyar Televízió indított el 1982. november 30-án. Eredetileg a siketek és hallássérültek megsegítésére találták ki, hiszen az adásba kerülő műsorok feliratozására is alkalmas a technológia.

A világ első teletextszolgáltatását Ceefax néven a BBC indította el 1974. szeptember 23-án, mégpedig úgy, hogy készített egy ismeretterjesztő kisfilmet a szolgáltatásról, amelynek a feliratozását az akkor debütáló új technológiával oldották meg. Maga a teletext szó két évvel később született meg, mégpedig egy számítógépes magazin újságírójának köszönhetően, aki az egyik cikkében használta először ezt a kifejezést.

Az immár teletext elnevezés alatt futó új televíziós szolgáltatás nagyon hamar világkarriert futott be, hiszen a hírek rövid, tömör formában történő villámgyors közlését tette lehetővé.

Magyarországon a teletext először Képújság néven jelent meg 1982-ben, a szolgáltatás a Magyar Távirati Iroda épületéből távirati stílusban ontotta a híreket. Népszerű rovata volt az időjárás-jelentés, a sport, a programajánló, a lottó nyerőszámait közlő rovat, valamint az apróhirdetések.

A kereskedelmi televíziók megjelenésükkor elindították a teletextszolgáltatást is, amelyet a közszolgálati csatornák 2011 őszén oly módon egyesítettek, hogy az M1-be olvasztották be az M2 és a Duna Televízió teletextjeinek adatait.

A világ azonban 1982 óta sokat változott. Az internet megjelenésével megkopott a teletext bája, az, hogy villámgyors hírszolgáltatásra képes. A BBC éppen ezért 2009 szeptemberében meg is szüntette a szolgáltatást.

Vannak viszont olyan országok, ahol továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. Ön kedveli? Használja a közmédia teletextszolgáltatását? Szavazzon!

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Képújság kísérleti adásának jelei egy televízió képernyőjén 1982-ben. Hazánkban az évben november 30-tól megkezdődött a Képújság (teletext) kísérleti adása (Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter)

Ajánljuk még