Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Tunéziai embercsempészt ítéltek el Nagykanizsán

Öt év börtönbüntetésre ítélt a Nagykanizsai Járásbíróság szerdán egy tunéziai férfit, aki társaival a Mura folyón át, csónakkal csempészett külföldieket Magyarországra.

A májusban született vádirat szerint a Lengyelországban élő férfi 2020 júniusa és szeptembere között egy szintén Lengyelországban élő iraki állampolgárral együttműködve szervezte jelentős számú migráns szállítását az Európai Unió területére.

A beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldieket a Mura folyón át, csónakokkal szállították Magyarországra, majd innen tovább Szlovéniába vagy Ausztriába.

A vádlott és bűntársa irányításával a Muraszemenye közelében kialakított rejtekhelyen helyezték el a migránsokat,

akiknek a szállítását ukrán állampolgárok, valamint további, a nyomozás során ismeretlenül maradt emberek végezték. A vádlott biztosította „előfutóként”, szlovén rendszámú személygépkocsikkal a szállítások útvonalát.

Kapcsolódó tartalom

A férfi által beszerzett csónakmotort és gumicsónakot is a Muraszemenye mellett kialakított illegális szálláson tárolták, azzal Horvátországból a határfolyónak számító Murán keresztül hoztak át az Európai Unióban beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező embereket.

Bartalné Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője a szerdai ítélet kapcsán az MTI-vel azt közölte:

a történteket és a bűnösségét is beismerő vádlottat – aki lemondott a tárgyaláshoz való jogáról – folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében találták bűnösnek az előkészítő ülésen.

A jogerős ítéletben a bíróság öt év börtönbüntetést szabott ki a tunéziai férfira, akit emellett tíz évre kiutasított Magyarország területéről.

Ajánljuk még