Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Magyarország már 5200 menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik

Az ukrajnai háború borzalmas, minden nap egyre többen halnak meg, családok szakadnak szét és gyermekek tízezrei maradnak apa nélkül – írta a kormányszóvivő szerdai bejegyzésében a Facebook-oldalán, kiemelve, hogy Magyarország már 5200, a háború elől ide menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik.

Szentkirályi Alexandra kifejtette: fontos Magyarországnak, hogy a háború sújtotta területről itt menedéket kereső emberek beilleszkedését segítse, ugyanakkor elvárja, hogy Ukrajnában is biztosítsák a Kárpátalján élő magyar kisebbség jogait.

Hangsúlyozta: életeket menteni csak békével és tűzszünettel lehet. „E mellett kiállunk akkor is, ha egyre erősebb a háborúpártiak nyomásgyakorlása!” – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra egy videót is közzétett, amelyben magyarországi iskolájukban mutatkoznak be ukrajnai gyerekek. A szóvivő a felvételen úgy fogalmazott, hogy a háború sújtotta Ukrajna területéről menekülő családok otthonra leltek Magyarországon.

Közölte: jelenleg 5200 ukrán gyermek tanul magyar iskolákban, óvodákban, biztosítják nekik az anyanyelv használatát és segítik beilleszkedésüket a közösségekben.

Kapcsolódó tartalom

Kitért arra is, hogy az állam gondoskodik a gyerekek ingyenes oktatásáról, az ingyenes tankönyvellátásáról és külön támogatásként heti öt óra egyéni nyelvi felkészítésről.

A gyermekek az iskolákban hasonló életkorú társaikkal szocializálódhatnak, játszhatnak, biztonságban érezhetik magukat, ami segíti a bennük felhalmozódott háború okozta feszültség oldódását – jegyezte meg Szentkirályi Alexandra.

Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülőkért felelős kormánybiztos a videóban kijelentette: „történelmünk legnagyobb humanitárius segítségnyújtását hajtjuk végre”. Hozzátette: a háború kezdete óta több mint 1 millió 200 ezer ember menekült Magyarországra.

A kormányszóvivő, miután megköszönte az ukrán gyerekekkel foglalkozó pedagógusok munkáját, rámutatott: „szomszédok vagyunk és segítünk a bajban”. Hangsúlyozta ugyanakkor: a magyar gyerekek jogai Ukrajnában ugyanolyan fontosak, mint az ukrán gyerekek jogai hazánkban.

Ajánljuk még