Interjú

Hallgassa vissza Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjúját

Karácsony menekül a pénzmosási kérdések elől

| Szerző: hirado.hu
Karácsony Gergely főpolgármester magyarázat helyett a politikai ellenfelét becsmérelte, miután Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szembesítette azzal, hogy már a baloldalon se hisznek az adományládikákban gyűjtögetett mikroadományok történetében. A kormánypárti politikus felidézte azokat a baloldali nyilatkozatokat, amelyekben már az ellenzéki pártok is magyarázatot várnak arra, hogy honnan származnak a sorszámfolytonosan kötegelt százeurósok, amelyek a főpolgármester által létrehozott 99 Mozgalomnál kötöttek ki.

Szeptember 27-én ismét összeült a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely ezúttal sem a díszterem főbejáratán érkezett, vélhetően azért, mert nem akart reagálni a sajtó kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára 506 millió forint érkezett kampánytámogatás gyanánt.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„Ön az, aki szembemegy a valósággal, ön még továbbra is mikroadományoknak hívja a friss, ropogós, sorszámfolytonosan kötegelt százeurósokat, amelyek fizikailag sem férnek bele az adománygyűjtő ládába. Ön szembemegy a józan ésszel is, élő ember nincs, aki elhinné az ön sztoriját, hogy ládikákba gyűjtötték Mari néni és Józsi bácsi összekuporgatott adományait. Ön szembemegy az OTP bankkal is, a pénzintézet által megállapított tényekkel és a feljelentésben foglalt megállapításokkal. Ön szembemegy az adóhatósággal, amely nyomozást folytat ebben az ügyben. Főpolgármester úr, ön szembemegy az újságíró társadalom azzal a részével is, akik próbálják objektívan látni az ügyet” – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés napirend előtti felszólalásában.

A kormánypárti politikus a beszédében a forgalommal szembemenő őrült autóshoz hasonlította Karácsony Gergely főpolgármestert a 99 Mozgalom vitatható kampányfinanszírozásával és adománygyűjtő módszerével kapcsolatban. A frakcióvezető sorra idézte a kormánypártisággal nem vádolható médiumokat, publicistákat, politikusokat, pártokat. Wintermantel szembesítette a főpolgármestert azzal, hogy az ellenzéki platformokon is általános vélemény lett: Karácsony szavahihetősége megkérdőjelezhető, magyarázata nem hihető.

Kapcsolódó tartalom

Főpolgármester úr! Különösen érdekes a sztoriban, hogy szembemegy azokkal a pártokkal is, amelyek önt támogatták, és ebbe a pozícióba juttatták” – hangsúlyozta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, aki a Jobbik elnökének a szavait is felidézte: „Kíváncsiak volnánk arra, hogy miként került több milliárd forint Korányi Dávidon keresztül az amerikai Action for Democracytól Bajnai Gordon, Szigetváry Viktor és Ficsor Ádám nevéhez köthető DatAdat-csoporthoz.”

A Fidesz–KDNP politikusa arra is kitért, hogy még a Demokratikus Koalíció is várja a főpolgármester részletes tájékoztatását. A Gyurcsány-párt szerint Karácsony Gergely úgy tudná lezárni ezt az ügyet, hogy megnevezné a támogatást nyújtó személyeket, szervezeteket. A Fidesz–KDNP frakcióvezetője Ungár Péter, az LMP politikusa szavait is felidézte, aki szerint a főpolgármester elmondhatta volna saját magától az igaz történetet, talán két héttel ezelőtt előállhatott volna az igazsággal, de ő más utat választott.

Önnek már késő, önre ráégett a ládikás sztori” – hívta fel a figyelmet Wintermantel. „Szeretném kérdezni az itt lévő pártokat. Önök mit gondolnak erről? Hogyan tudnak jó érzéssel beülni a közgyűlésbe, és a főpolgármesteri előterjesztésekről szavazni, miközben hiteltelennek, elmeszüleménynek és bohózatnak gondolják a polgármester szavait. Közben mintha mi sem történt volna. Nyilván a nyilatkozatot megtették, mossák kezeiket, és teljes vállszélességgel kiállnak egy olyan ember mögött, akinek még önök sem hisznek” – zárta felszólalását a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Kapcsolódó tartalom

Wintermantel Zsolt beszéde után a Fidelitas ropogós eurókkal érkezett a díszterembe, majd egy molinót feszítettek ki, amire az alábbi szöveget írták: Mikroadomány? Kötegelt, friss, ropogós 100 euró? Ezt ugye már ti sem hiszitek el!

Karácsony Gergely főpolgármester érdemi válasz helyett maszatolt. Véleménye szerint a magyarországi kampányok történetében ez volt a legrészletesebben vizsgált kampány. Szerinte a vizsgálatokat fideszes kézben lévő, „szolgáltatásszerű” vizsgálati szervek végzik.

Teljes nyugalommal folytatom ezeket, meg fogják állapítani, hogy a jogszabályoknak megfelelően zajlott minden” – állította válaszában a főpolgármester, aki hozzátette: az ellenzék kampányában egyetlen fillér közpénz se volt. A főpolgármester a válaszában támadásba lendült, szerinte alacsony színvonalú lejárató kampány zajlik ellene – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánljuk még