Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Gyurcsány Ferenc napi szinten beszél Karácsony Gergellyel

Még nem döntötte el a Demokratikus Koalíció, hogy támogatja-e Karácsony Gergelyt a jövő évi főpolgármester-választáson – közölte Gyurcsány Ferenc az ATV-ben, viszont napi szinten beszélnek egymással. Az pedig, hogy a DK elnöke sűrűn beszél a főpolgármesterrel, elemzők szerint azt jelenti, hogy semmi sem változott, továbbra is Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője.

A DK még nem döntötte el, hogy kit indítanak a főpolgármester-választáson, és a kérdés nincs is napirenden – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV-ben. A DK elnöke arra viszont nem válaszolt, hogy támogatnák-e Karácsony Gergelyt, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Viszont úgy tűnik, a DK elnöke szoros felügyelet alatt tarthatja Karácsony Gergelyt, mivel Gyurcsány Ferenc elárulta: napi kapcsolatban vannak a főpolgármesterrel.

Egészen véletlenül még az adás előtt is beszéltek telefonon. „Ha azt kérdezi, hogy ma beszéltünk-e egymással telefonon, akkor azt tudom mondani, hogy igen” – mondta a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc már a tavalyi választási kudarc után egyértelművé tette: ő szabja meg az irányt a baloldalon. A volt miniszterelnök azt mondta: nem megy bele alkudozásokba és a balliberális oldal egyetlen jövője abban van, ha több Gyurcsány lesz: „ezt mondom mindazoknak, akik menekülnek a gyurcsányozás elől, akik a maguk politikai tevékenységét, identitását, programját, azt abból vezetik le, hogy ők nem akarnak Gyurcsány lenni. Elkéstetek fiúk, azok vagytok!

A baloldali pártok vezetőjének tartott politikus pedig nemrég arról beszélt, hogy húszévre tervez. Gyurcsány Ferenc hétfőn kormányváltást követelt és feleségét, Dobrev Klárát ajánlja a választók figyelmébe: „ehhez új kormány kell, egy szociáldemokrata kormány, Dobrev Klára kormánya kell” – mondta. A korábbi miniszterelnök egy percen belül háromszor is megismételte, hogy szerinte Dobrev Klárára van szükség.

Gyurcsány Ferenc tudatában van a saját elutasítottságának, ezért tolja maga előtt trójai falóként a feleségét, Dobrev Klárát – mondta a Századvég Alapítvány tanácsadója az M1-en. Ifjabb Lomnici Zoltán arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc a feleségét felhasználva lopakodna vissza a hatalomba. „Kulcskérdés, hogyha Dobrev Klára lenne a miniszterelnök-jelölt és esetlegesen kormányzati pozícióba kerülne, hát az a DK elnöke szempontjából is nyilvánvalóan egy előrelépést jelentene a hatalmi ranglétrán, és érdemi befolyást a kormányzati folyamatokra. Tehát, aki Dobrev Klárát támogatja, az Gyurcsány Ferencet is támogatja” – mondta. Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette: jelenleg a DK a legerősebb párt a baloldalon, de tisztán látszik, hogy a hazai ellenzék nincs kormányzóképes állapotban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még